zaterdag 9 februari 2013

Maria en de ezelinnen melk

Maria, twee weken oud

Twee weekjes staat Maria nu op haar hoeven. Nog maar kort, maar ze heeft al veel geleerd van de kudde en van moeder ezelin. Bijvoorbeeld het heerlijk rollen in het zand. 

Maria voelt nog steeds donzig zacht aan. Ze laat zich al zo nu en dan heerlijk verwennen. Oorkriebels en strelingen krijgt ze dan van ons. 

Appels en wortels worden door haar nog niet gegeten. Ze snuffelt eraan, maar echte interesse is er nog niet. Ze oefent al wel met droog kauwen op takjes die ze vindt. Voorlopig houdt ze het bij de melk van haar moeder.

Het volgende vond ik over ezelinnen melk op het web. Leuk te weten.
Ezelinnen melk lijkt - qua samenstelling - een beetje op paarden melk. Maar is heel anders dan koemelk, die ongeschikt is voor ezel veulentjes. In koe melk en ook in geitenmelk zitten veel meer vetten en proteïnen dan in ezelinnen melk. Van de ezelinnen melk wordt zeep, handcrème en bodylotion gemaakt. De ezelinnen melk was al bekend in de oudheid. Het werd gebruikt als schoonheidsmiddel tegen het krijgen van rimpels. Koningin Cleopatra van Egypte nam elke dag een bad in ezelinnen melk, zodat haar huis soepel bleef. 
www.ezelhuis.nl 
De ezelstoeterij 'Asinerie du Pays des Collines' genaamd is in het natuurpark met dezelfde naam gelegen, in de groene provincie Henegouwen in België. Het is de belangrijkste ezelinnen melk producent in Europa. Een kudde van een 100-tal ezels graast er gezellig in de golvende weilanden tussen de heuvels.  
Sinds 1999, maken ze producten waarin een zeer hoog percentage ezelinnen melk wordt verwerkt. Dit stimuleert de celvernieuwing en is hierdoor aanbevolen voor droge en voor verouderde huid. Ook mensen en baby’s met een gevoelige huid of met allergie, en zelfs psoriasis -en eczeem patiënten vinden verlichting bij het dagelijkse gebruik van deze natuurlijke producten.Er is zeep, body lotion, badcrème, verzorgingscrème en een masker die de celvernieuwing bevorderen en de veroudering van de huid tegengaan. Gevoelige en droge huidtypes verdragen de producten zeer goed, en niet te vergeten de tere babyhuid! De melk wordt op een diervriendelijke en een natuurlijke manier gewonnen. Ze worden zelfs met de hand gemolken.
Ezelinnen melk blijkt vooral zeer efficiënt in de strijd tegen huidproblemen dankzij de zuiverende, en herstellende werking. De essentiële vetzuren herstellen het natuurlijk evenwicht van de huid. Doordat ze zo goed wordt verdragen, en dankzij haar verzachtende en hydraterende werking, is ze perfect geschikt voor de droge of schilferige huid (eczeem, psoriasis, …). Ze maakt de huid weer zacht en soepel. 
Al sinds mensenheugenis is ezelinnenmelk beroemd om haar medicinale eigenschappen, cosmetica en voeding. De wetenschap heeft aangetoond dat zij werkelijk goed is voor de huid. Zij bevat o.a. een hoog gehalte aan  lysozym, een enzym dat een perfecte natuurlijke antibiotica is. Rijk aan vitamine C en meer vitamine E dan koemelk bevattend, bevat ezelinnenmelk eveneens vitaminen A, B1, B12, ijzer, zink, magnesium, minerale zouten, oligo-elementen en retinol die allemaal essentieel zijn bij het herstellen van de cellen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten