maandag 25 februari 2013

Spirula spirula en Sinum Perspectivum

Baby-Oortje
Gisteren na het bezoek aan onze vrienden nog weer even gestruind op kleine, mooie werkjes tussen de rotsen. Heel toepasselijk vond ik na de geboorte van Hendrikje en ons kraambezoek een aantal gave Sinum perspectivum, ofwel 'Baby-oortjes'. Deze mooie witte schelpjes - de naam zegt het - doen denken aan zachte, schattige babyoortjes. Dunschalig, enigszins kwetsbaar, zijn de exemplaren die gevonden worden en nog intact zijn altijd een fijne aanvulling op de collectie.

Posthorenintkvis
Helemaal blij werd ik van de vondst van een 'Spirula spirula' oftwel de 'Posthoreninktvis', oftwel 'Ramshorn' (in grote versie). Wow, nog niet eerder gevonden. Mijn eerste exemplaar van wel een heel bijzonder zeedier! Behorend bij de klasse Cephalopoda, subklasse Nautiloida, orde Nauilida

Uiterlijke kenmerken:
Ongeveer 35 mm lang, in een plat vlak gewonden horen, de windingen liggen deels los van elkaar.
De windingen zijn net als bij Nautilus door schotjes in kamers verdeeld, die door een sipho onderling verbonden zijn. Sculptuur glad, glanzend gepolijst. Kleur geelwit tot grijswit parelmoer.

De posthoreninktvisjes zwemmen vrij in zee, de schelp wordt gebruikt om mee te stijgen en dalen. Komt voor in alle tropische zeegebieden. De schelpen spoelen soms na storm aan op het strand.

Spirula spirula (posthoreninktvis)


 Baby-oortjes in cirkeltje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten