maandag 27 mei 2013

Green Heron, Cattle Egret and Killdeer

Groene Reiger (Green Heron)
Al eerder bracht ik deze vogel in beeld, maar gisteren met z'n zondagse pak aan, had hij pas echt zin in poseren. In de herhaling dus...Een buitengewoon slim vissertje! Hij is eigenlijk niet echt groen. Hij is van boven donker, heeft bruine zijkanten en geel-oranje poten. Kenmerkend zijn de geel-groene streep van het oog tot de snavel en een bruin en wit gestreepte nek en borst. Het is een kleiner soort nachtreiger die broedt op Sint Maarten in de mangroves. Zoals veel reigers wordt hij vooral gespot nabij zoute meertjes en mangroves, maar hij strijkt 's nachts ook wel neer bij stranden. Het menu van deze groen reiger bestaat uit voornamelijk kleine vis, kikkers en ongewervelde dieren. Het is bekend dat ze insecten of andere kleine prooien in het water laten vallen om vis te lokken. Van deze opportunistische voeder wordt vermoed dat ze vogeleieren eten, inclusief die van de suikerdiefjes. Dit geeft de groene reiger een slechte reputatie op het eiland. 

Foto's Niels 25 mei 2013






Koereiger (Cattle Egret) (Bubulcus ibis) 
En dan deze dame. Ook niet helemaal een nieuwkomer op het blog. Ze liep al eens over de catwalk. Ook zij had zich gekleed voor de fotosessie. Broedende volwassenen krijgen oranje-rode vlekken op hun hoofden, borst en rug. Niet broedende soortgenoten zijn geheel wit. Ze kunnen worden onderscheiden van andere soorten door hun gele poten. Cattle egrets worden het gehele jaar door gezien in velden, in nabijheid van vee, zich voedende met insecten of andere kleine dieren die worden verstoord door het vee. Studies hebben aangetoond dat het meer succesvol is te jagen nabij een groot dier dan alleen. In de avond trekken de vogels zich voornamelijk terug in mangroves, meestal in grote groepen of meer individueel. Ze broeden ook in vochtige gebieden waar ze hun nesten bouwen in mangrove bomen. 

Foto's Niels 26 mei 2013







Killdeerplevier (Killdeer) (Charadrius vociferus)
Tot slot deze mooie vogel met twee zwarte banden op zijn borst. Broedt ook in de natte gebieden. Ze bouwen hun nesten op de grond. De volwassenen doen zich gewond voor terwijl ze luid roepen om zo aandacht te trekken en rovers weg te lokken van hun nesten. Als ze benaderd worden proberen kuikens te voet te vluchten. Als dat mislukt proberen ze zich te verschuilen, hetgeen vaak mislukt. De killdeer is verwant met de waadvogel, alhoewel de killdeer zich meer ophoudt in open velden. Leuk type met heel grote ogen!

Foto's Niels 26 mei 2013






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen