zaterdag 4 mei 2013

Vreemde vogels

Vandaag, kort voor zonsondergang, hebben we twee voor ons nog onbekende vogels mogen spotten aan de kust. Boeiende verschijningen. Met het in kaart brengen van deze types kregen we ook enkele antwoorden op vragen over de wisselwerking tussen organismen binnen het ecosysteem. 

Met regelmaat treffen we tijdens het hiken op verschillende rotsplaten en zelfs op de meer begaanbare hike-paden imposante pantsers inclusief grijpscharen van krabben aan. Ze kunnen de wandelaar eenvoudigweg niet ontgaan, door het grote contrast van het fel oranje en het krijtwit en grijs van paden en rotsplaten. Dead statues! Je moet goed kijken voordat je ziet dat er werkelijk geen leven meer in zit.

Dikwijls vroegen wij ons af hoe de nog levende krab - die zich normaliter nogal eenkennig tussen de rotsen bij de getijden-zones schuilhoudt - het in zijn hoofd haalt het hoekje om te gaan. Inmiddels weten wij het antwoord. En dat antwoord onthult niets over een mogelijk avontuurlijke inslag van de krab. 
Die 'dead statues' zijn simpelweg en onthutsend genoeg 'gekrabbediefd' door de 'Gele Gekroonde Nachtreiger' of de 'Groene Reiger'. Het wrede en droevige levenseinde van de krab.
Gele Gekroonde Nachtreiger, 'Yellow-crowned night heron'

Deze reiger heeft grote rode ogen en een dikke snavel. Opvallend aan deze vogel is zijn geel-zwarte kuif die doorloopt tot ver achter op zijn kop. Soort hanenkam. De reiger is groot en tanig en wordt slechts zelden overdag gespot. Het is een soort dat voornamelijk 's nachts actief is. Wij hadden dus een gelukkig moment 'm al aan het eind van de middag te mogen zien. Right place, right time. 
Als een 'living statue' trok hij onze aandacht op de rots waar Niels notabene vaak plaatsneemt als hij over de zee wil dromen. Deze reiger dus, voedt zich voornamelijk met vis, kikkers en ongewervelde dieren, waaronder de krab. Het soort broedt gewoonlijk in kolonies, maakt nesten in bomen. Op ons eiland is zo'n kolonie te vinden in het beboste noord-oostelijk deel van Pinel Island. Dit eiland ligt op korte afstand van de kust van Sint Maarten. Je kunt er ook geweldig snorkelen.


Groene Reiger

Het andere soort vogel waarmee we min of meer gelijktijdig kennis maakten, meer links van ons, was de Groene Reiger. Een buitengewoon slim vissertje! Hij is eigenlijk niet echt groen. Hij is van boven donker, heeft bruine zijkanten en geel-oranje poten. Kenmerkend zijn de geel-groene streep van het oog tot de snavel en een bruin en wit gestreepte nek en borst. Het is een kleiner soort nachtreiger die broedt op Sint Maarten in de mangroves. Zoals veel reigers wordt hij vooral gespot nabij zoute meertjes en mangroves, maar hij strijkt 's nachts ook wel neer bij stranden. Het menu van deze groen reiger bestaat uit voornamelijk kleine vis, kikkers en ongewervelde dieren. Het is bekend dat ze insecten of andere kleine prooien in het water laten vallen om vis te lokken. Van deze opportunistische voeder wordt vermoed dat ze vogeleieren eten, inclusief die van de suikerdiefjes. Dit geeft de groene reiger een slechte reputatie op het eiland. 
Het één bestaat in relatie tot het andere.
Krab wat ben je mooi en wat eet je lief...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten