woensdag 15 mei 2013

Wrap Art


Ik vind ze prachtig, in alle kleuren en vormen. De diverse bindtechnieken zijn een bestudering waard. Morgenvroeg iets eerder opstaan en oefenen met de diagonaal vouw!

Met dank aan 'pinterest' (thnx G!), hierbij een greep uit mijn persoonlijke voorkeur:

Met dank aan 'sheabutter.punt.nl', iets over de geschiedenis van de 'head wrap'


De headwrap is essentieel

Voor de slavernij, in de glorieuze dagen van de west Afrikaanse landen( waaronder Nigeria) was de headwrap een soort status symbool voor Afrikaanse vrouwen. Het maakte een belangrijk deel uit van de traditionele Afrikaanse kledij voor vrouwen. Een outfit was niet compleet zonder de headwrap. Bijvoorbeeld bij Nigeriaanse vrouwen was de headwrap een essentieel deel van hun verschijning. Het geeft een soort identiteit en karakter aan de Nigeriaanse vrouw. Een headwrap bij Nigeriaanse vrouwen is veel belangrijker dan een riem die een jeans ophoudt of een schoen die bij een tas moet passen. Een headwrap geeft aan hoe een vrouw in het leven staat en hoe zij tegen het leven aankijkt. Zij is trots en draagt het trots, hoogtorend boven haar hoofd. Draagt een vrouw een headwrap, dan kun je je haar herinneren door de headwrap die zij aanhad. Zo een vrouw maakt een bepaalde indruk met haar headwrap dat je haar niet zo snel vergeet. Een headwrap is opvallend en straalt iets vrouwelijks uit. Je ziet niet een gewone vrouw staan, maar een Afrikaanse vrouw.

De headwrap tijdens de slavernij

Tijdens de slavernij werden de headwraps ook gedragen als een soort statussymbool. Maar dan een ander soort status. Door de headwrap kon het verschil tussen de zwarte vrouw en de witte vrouw gezien worden. Een headwrap was typisch voor een zwarte slavin. Het verschil was dat de witte vrouw boven de zwarte vrouw stond doordat een slavin gekenmerkt werd door haar zwarte kleur en haar headwrap. De headwrap stond ook voor armoede in de ogen van de witte slavenmeesters. Zwarte slavinnen daarentegen droegen de headwrap om een deel van hun Afrikaans zijn te profileren tijdens de slavernij. Witte slavenmeesters wisten dat Afrikaanse vrouwen headwraps droegen en dat het een belangrijk deel uitmaakte van hun identiteit, maar zij hechten een ander soort status aan. Namelijk: de zwarte vrouw met de headwrap is mijn slavin. Ik sta boven haar. Zij is arm en ik ben haar meester. Behalve dat de headwrap de status typeerde van zwarte slavinnen diende het ook om zweet tijdens het harde werken op te vangen en om hoofdhuidziekten zoals luis te voorkomen. ( slim waren onze voorouders, maar die witten hadden het niet door). De headwrap was ook een soort gemeenschappelijk kledingstuk geworden. Doordat bijna alle slavinnen een headwrap droegen was er een soort eenheid tussen hen wat hen sterk maakte. Doordat zij zichzelf in ieder ander konden herkennen doordat zij allemaal een headwrap droegen was de headwrap ook een soort "helmet of courage". "Samen staan we sterk". "Niemand kan ons breken, wij zijn een eenheid". Dus nu weten we dat de headwrap tijdens de slavernij de status aangaf van een zwarte vrouw. Het gaf ook de relatie aan tussen de witte vrouw en de zwarte vrouw. De zwarte vrouw was dus de slavin van de witte vrouw.  

In Suriname worden headwraps angisa's genoemd. Er zijn verschillende angisa's met verschillende betekenissen. De angisa’s vertolkten vaak de gemoedstoestand van de Afrosurinaamse vrouw( bijvoorbeeld bepaalde gebeurtenissen in haar leven, een huwelijk, een geboorte etc). In Afrika zeggen ze ook dat de vrouw communiceert door de headwrap die zij aanheeft op dat moment. De headwrap was dus ook een soort communicatiemiddel. De angisa hoort onlosmakelijk bij de koto. Een Afrosurinaamse vrouw met een angisa en een koto heet een kotomissie. Meer over de angisa :http://www.suriname.nu/201cult/angisa01.html

Slotwoord

Het is een heel fascinerend verhaal. De angisa en de Afrikaanse headwrap zijn niet zomaar kledingstukken, maar kledij die de trots van de Afro-Surinaamse en Afrikaanse vrouwen weergeeft. Een headwrap en angisa zijn een soort statussymbool en communicatiemiddel en horen bij de verschijning van de traditionele Afrikaanse vrouw en Afrosurinaamse vrouw. Je herkent een traditionele Afrikaanse vrouw aan haar headwrap en een echte kotomisie aan haar koto en angisa.

1 opmerking:

  1. He, je bent nu ook op Pinterest. Wat is het fantastisch, he? Jij hebt er heel andere dingen op gevonden dan ik. Ik vind het prachtig wat je gevonden hebt.

    BeantwoordenVerwijderen