zaterdag 29 juni 2013

De Ketenen Verbroken, 150 Jaar
NTR - De Slavernij
Holland Doc: Curacao, 24 oktober 2011

Op het eiland Curaçao ontmoeten Nederlanders elkaar op feestjes en tijdens het golfen op de besloten resorts van Nederlandse projectontwikkelaars. In ‘Curaçao’ wordt langzaam duidelijk gemaakt dat zij nauwelijks notie hebben van het aandeel dat Nederland heeft gehad in de geschiedenis van de voormalige kolonie. En al helemaal niet van de verstrekkende gevolgen daarvan voor de huidige samenleving. ‘Curaçao’ legt daarmee de onaangename kanten bloot van het karakter van een handelsvolk dat vaak denkt als enige het juiste voorbeeld te geven. De zwarte en witte eilandbewoners op Curaçao spreken elkaar nauwelijks. Hun noodzakelijke omgang blijkt uiterst stroef en gespannen. En bovenal zwijgzaam. Totdat een manager van de lokale Albert Heijn-vestiging zijn zwarte personeel en het witte management op een cursus stuurt met als motto: ‘Waarom wil een Antilliaan geen leiding geven?’
Regisseurs Sander Snoep en Sarah Vos maken in hun documentaire duidelijk dat de kloof tussen de Nederlandse en Antilliaanse bevolking nog steeds erg groot is. Ze hekelen het neokoloniale superioriteitsgevoel van de Nederlanders en tegelijk het diep gewortelde minderwaardigheidscomplex van de autochtone bevolking, dat naar hun oordeel zijn oorsprong vindt in de tijd van de slavernij. Aan de hand van historische beelden en teksten wordt duidelijk gemaakt dat er in de loop van de eeuwen weinig is veranderd.


J.W. Goethe
"Niemand is zo hopeloos een slaaf, als hij die ten onrechte gelooft vrij te zijn"
Bob Marley - One Love

1 opmerking:

  1. Goed dat je het hier over hebt. Waar halen we dit superioriteitsgevoel toch vandaan? Ik verbaas me er iedere keer weer over. Maar ook verbaas ik me en erger ik me, dat ondanks alle scholing en communicatie mogelijkheden van de afgelopen jaren, er zo weinig historisch besef is. En dat het lijkt of we niet leren van fouten.

    BeantwoordenVerwijderen