maandag 17 juni 2013

The Mark of Zorro

Eerst nadat we zeker wisten dat Zorro de kritieke eerste dagen had doorstaan, durfden we hem bij zijn naam te noemen. Zorro, onze geheel in het zwart geklede kleine vos. Wat waren we blij toen we hem zagen staan, de tweede maal in herstelde conditie. Tegen elke redelijke verwachting in. Zorro had er welgeteld zeven dagen ezel leven op zitten. Dagen van strijd en herstel. 

Zorro is tijdens of kort na zijn geboorte tot prooi geworden van de roedel wilde honden die zich al langer ophoudt langs de Franse kust. Een roedel van formaat, waarvan een behoorlijke dreiging uit gaat bij onverwachte ontmoeting. Voor ons reden genoeg nooit zonder machete op pad te gaan. 

Zorro's pootje, mond en oor bleken gisteren nog flink geblesseerd. Lopen, stapjes maken, het was hartverscheurend te zien hoe deze dappere Zorro zo kort na zijn geboorte gelijke tred trachtte te houden met zijn moeder.

De angst zit er goed in, bij ons en bij Zorro. Veel van Zorro's houding verraadt zijn nog prille trauma. Tijd heelt alle wonden, reciteren we dan maar weer. Toen we Zorro en zijn moeder op enige afstand spotten, inmiddels meer dan een week geleden, alarmeerden we de Franse ezel man. Het was al schemer, kort voor onze terugkeer naar huis. We wezen hem op de geboorte van het jonge veulen Zorro en zijn akelige verwondingen. Daarna dienden we onze zorg los te laten in de vurige hoop dat de jonge Fransman Zorro zou vinden ergens tussen de heuvels. En dat wonder vond plaats.

Zorro kreeg samen met zijn moeder een klein afgebakend stuk land. Een groen intensive care, speciaal voor hem en zijn moeder. Op die paar vierkante meter was het hem gegund in alle rust op kracht te komen. Nu maar bidden dat zijn band met zijn moeder voldoende stevigheid geeft, opdat hij ook zijn kwetsbare kindermaanden weet door te komen. 

Zondag ál, vond Zorro samen met zijn moeder weer het ruime landschap. Ezels weten alles van afzien.

2 opmerkingen:

 1. Wat een hartverscheurende gebeurtenis voor zo'n lief klein ezeltje.Wat fijn dat hij al weer in de kudde mee mag doen.
  Eng overigens die wilde honden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat akelig voor dit prachtige ezeltje.

  Inderdaad eng die honden en op stap met een machete....???????
  Ik vraag me af of je die durft te gebruiken. In Egypte heb je ook veel wilde honden. s Nachts lopen ze, en huilen ze onder het balkon.

  Ik hoop dat het gauw goed gaat met Zorro.

  BeantwoordenVerwijderen