zondag 3 november 2013

Grijstinten en kleurrijk associerenNovember. Het eiland kent niet die bejubelde kantel-momenten van de Nederlandse seizoenen, maar als wij met buren spreken over de Caribische winter, weet vrijwel iedereen direct wat bedoeld wordt. De gevoelstemperatuur blijft tropisch, de krekel optimistisch, het leven bij de dag, het wegdek ongelijkmatig en het verkeer even vriendelijk chaotisch als altijd. Zo bezien, het handhaven van een status quo.

Nee, het zijn de vele tinten grijs die saamhorig hangend boven je hoofd, als het zwaard van Damocles het verschil maken. Te midden van bijna een jaar zonnige voorspoed, dient zich met enige regelmaat een kortere periode aan van continue dreiging: bakken regen, wind en donderslagen waar indrukwekkende lichtflitsen aan vooraf gaan. En grijs. Veel grijs.

We zitten er nu midden in, met kans op een week verlenging, als we de voorspellingen mogen vertrouwen. 'Je zult geboekt hebben naar de Tropen', grappen we met elkaar. De tropen in herfst-outfit, zo becommentarieerden wij de dag vandaag. Toch nog iets van seizoenen dus. 

'Wat doet het met jou?', vroeg Niels vanmiddag in de auto op weg naar de kust. Mogelijk daarbij zijn geestesoog gericht op een in het verschiet liggende terugkeer naar Holland, die als het aan hem ligt eerst over honderd jaar plaatsvindt. Hij doelde met zijn vraag op het grijze wolkendek dat volgens zijn beleving het tropische landschap zo oer Hollands bedekt met een grauwe, troosteloze, stoffige sluier. 

Al pratend constateerden we dat de lichtintensiteit buiten ons, persoonlijk assisteert bij het koppelen van gedachten, gevoelens en herinneringen. Wolken in grijstinten worden in onze geest moeiteloos verbonden met het Hollandse leven dat wij goed kennen. Voor even. Want aan de kust bleken die saamhorige tinten grijs de zee en rotsen te betoveren in een mysterieus 'Wuthering Heights', ver weg van de Lage Landen. 

Bij het zetten van onze eerste stappen in dit gesluierde landschap herinnerde ik Niels: 'Woest weer, de conditie voor het vinden van Hertenkauri's'. 'Woest weer, geeft mooie schelpen'. Die hertenkauri vonden we woensdag al. Vandaag streelde een rijk tableau van andere soorten ons oog bij thuiskomst. Het hing in de lucht.

November schiet sterk uit de startblokken en Emma houdt gelijke tred.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten