zaterdag 23 november 2013

Troost van Peter van Straaten

Ook tijdens het ervaren van mijn verste uitzichtloosheid, waarbij geen raam meer op een kier stond, bood het werk van Peter van Straaten mij perspectief. Geestverruimende horizonten. 

Peter weet met zijn gelukkige hand en pen mijn luim te lichten en mijn lach te krullen. Geheel naar zijn zeggen: 'Troost is wat we nodig hebben'. Tentoonstelling “Weet ik veel, gewoon een vogel” 
Tot 30 maart 2014 is een selectie vogel- landschap- en natuurtekeningen van Peter van Straaten te zien in de Eemnesservleugel van Kasteel Groeneveld te Baarn
Peter van Straaten is al jong gefascineerd door de natuur. Met zijn oudere broer Jan trekt hij als jongen de bossen bij Arnhem in om naar vogels te kijken. Zijn observaties legt hij vast in prachtige logboekjes.


Als hij zich in 1954 aanmeldt voor de kunstnijverheidschool in Amsterdam breidt zijn interesse zich uit naar het stadse leven. In zijn werk wordt het begrip natuur verder opgerekt naar de menselijke natuur. Met een scherp oog voor het menselijke wel en wee weet hij de melancholie in relaties met humor vast te leggen.
De belangstelling voor flora komt pas later als hij een huis in Giethoorn koopt. Varend met zijn punter over het water ontstaat de interesse voor de planten die op de oevers staan.
Van Straaten heeft een voorliefde voor bossen. De periode waarin hij een boerderij in het weidse Twisk bewoont maakt dat duidelijk. Pas als hij er bomen kan planten en de eerste spotvogel hoort begint hij zich er thuis te voelen.
Nog steeds gaat hij regelmatig de natuur in om samen met vrienden vogels te kijken. Ieder voorjaar trekt hij eropuit om het prachtige gezang van zijn favoriete vogel, de fitis, te horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten