donderdag 9 januari 2014

Fingerspitzen Gevoel voor Porselein

Woensdag 8 januari 2014, d'Anse Marcel

De familie Cypraeidae (Kauri's / Cowries) is ongekend groot en divers voor wat betreft kleur en kleurpatronen. Ik heb gelezen dat sprake is van wel 200 verschillende soorten die voorkomen in onze wereldzeeën. Mogelijk zelfs meer. De schelp wijkt af van de 'gewone' slakkenhuizen. In plaats van regelmatige opgerolde spiraalvormen met wijder wordende windingen, kent de Kauri een groei waarbij eerdere windingen door de finale winding worden overtroffen. De laatste winding is groot en vormt een bolle rug. De onderzijde van de schelp is vlakker en heeft een buiten- en binnenlip met tanden. Het oppervlak van de schelp is vlak en het is de glanzende laag die de schelp tot een edelsteen van de zee maakt. De Kauri betreft Niels' lievelingsschelp.

Bij ons in de Caribbean komen de volgende subsoorten voor:
Cypraea cinerea / Grijze Kauri's,
Cypraea cervus (grote hertenkauri),
Cypraea mus (muiskauri), 
Cypraea zebra (mazelkauri). 

Gisteren sprak Niels: 'Het wordt de tocht van de 'Kauri' en waarachtig we vonden achter elkaar de mooiste exemplaren. Vol van kleur, mooi van vorm en groot. De exemplaren die wij vinden passen qua kleur en kleurpatroon het best onder de groep 'grijze kauri's, alhoewel ik het nog steeds lastig vind de kleinere soorten te onderscheiden. Zal me er op korte termijn eens goed in verdiepen.

Cypraea cinerea / Grijze Kauri's
Afmeting ongeveer 30 mm ovaalrond, wat gezwollen horen met grovere tanden. Vleesklerig, oranjegeel met meesal enkele brede donkerroze kleurbanden. Te vinden langs rotskusten en riffen in het Caribisch gebied.

Kauri! Fingerspitzen Dag!
En die mooie zee-edelstenen vinden we in de kieren van deze looppaden! 
Je oog valt op een halve centimeter glans en je weet: Wow, Kauri.De enige 'dissonant' in de rij betrof mijn vondst direct aan het begin van onze tocht. Nou ja dissonant ... Wonderbaarlijk genoeg schitterde aan de kustlijn, daar waar we nooit grote stukken vinden, een wonderschone Queen Conch. Van formaat! Het zout van de golven nog aan haar jurk. Na een korte uitwisseling van blikken ('Mag ie mee?') twijfelde Niels gelukkig geen moment en gaf deze natuurlijke koningin zorgvuldig een veilige plek in zijn rugzak. Had niet anders verwacht, want ze was te bijzonder om te laten liggen. Ze wilde meegenomen worden, alvast voor mijn verjaardag! Ik neem vandaag rustig de tijd om haar kruin schoon te maken. Deze zit nog onder klitten van zeegras en mossige plukken. Zal haar een mooie natuurlijke coupe geven.

Deze dame krijgt de naam 'Capricorn 2014'
Geen opmerkingen:

Een reactie posten