zondag 13 april 2014

Enkele Nieuwkomers Schelpenmuseum SXM

Naticarius canrena / Atlantische bandtepelhoren
Herkenbaar aan zijn geelbruine kleur met patroon van licht geblokte kleurbanden, vlekjes en golvende strepen. Leeft in dieper water en wordt minder gevonden aan onze kusten. Lijkt in 'oudere' staat veel op de Caribisch melktepelhoren die makkelijk gevonden wordt aan de kust. De voorste van het drietal op de foto (de kleinste) verkeert in de beste staat qua kleurschakering. 


Bursa corrugata / Bonte kikkerhoren
Het betreft de rechterschelp op de foto, een zeer dikschalige horen, met sterk verdikte buitenlip. Grove knobbels, aan de binnenlip wat korrelig. Goudbruin van kleur. Leeft in dieper water. Wordt minder vaak gevonden aan de kust. Dit was mijn eerste. Dat wil zeggen, Niels' eerste. Hij is de vinder. 

Ja en dan dit soort. Lang gezocht, niet gevonden. Wel aan de kust, maar niet in de boeken. Inmiddels heb ik drie stuks in mijn museum opgenomen ;-). Zou het de 'Calliostoma gemmulatum' kunnen zijn? Qua vorm, kleur en grootte zie ik duidelijke overeenkomsten. Echter, de gemmulatum wordt gespot in California, USA & Sea of Cortèz, W. Mexico. Eindje van huis dus. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten