dinsdag 14 oktober 2014

NOS Nieuws over Gonzalo

St. Maarten bekijkt schade orkaan

Satelliet foto waar rechts orkaan Gonzalo te zien is
Satelliet foto waar rechts orkaan Gonzalo te zien isAFP
Door correspondent Dick Drayer
Op Sint-Maarten is het openbare leven vandaag moeizaam op gang gekomen. Het bovenwindse eiland werd gisteren getroffen door orkaan Gonzalo en maakt nu de schade op.
Scholen blijven nog de hele dag dicht en ook veel winkels houden hun deuren nog gesloten. Voordat de scholen weer opengaan, wil de overheid bomen, gebouwen en verkeersinfrastructuur controleren op veiligheid. 
Hoe groot de schade is op het eiland en of er slachtoffers zijn, is nog niet bekend.

Straten blank

Maandagavond rond 17.00 uur lokale tijd trok de orkaan van de eerste categorie langs Sint-Maarten. De orkaan ging gepaard met windsnelheden tot 120 kilometer per uur en bracht enorm veel regen, waardoor straten en kelders onder water kwamen te staan. 
Uit voorzorg waren alle scholen al dicht en hadden bedrijven hun deuren gesloten en hun personeel naar huis gestuurd. Ook de internationale Princess Juliana luchthaven was gesloten. 

Ontwortelde bomen

Tijdens de passage van de orkaan viel de stroom en het vaste en mobiele telefoonnetwerk op het eiland uit. Dinsdagochtend waren veel wegen nog niet begaanbaar vanwege rondslingerend puin en ontwortelde bomen. In de havens van Philipsburg en Marigot, aan de Franse kant van het eiland, zijn verschillende boten op de rotsen geslagen.
Gonzalo is nu op open zee en neemt snel in kracht toe. Het Hurricane Center in Atlanta verwacht dat de orkaan groeit naar een orkaan van categorie drie, met windsnelheden van ten minste 178 kilometer per uur.
Er is een orkaanwaarschuwing afgegeven voor de Bermuda-eilanden, waar Gonzalo dit weekend waarschijnlijk aan land komt.

1 opmerking: