zaterdag 13 december 2014

Vlindertje aan Zee

Een vlindertje uit het water, dat intact het eiland op vloog. Ben verliefd op dit mantelschelpje, met fragiele vleugeltjes vol uitbundige kleuren (purper rood en roze). Vanaf de top lopen ragfijne, radiale ribben als een waaiertje uit. Aan weerszijden van de top is een vleugelvormig uitsteeksel zichtbaar, het oortje van het schelpje. 

Levend in zee kunnen ze zwemmen door hun vleugeltjes (schelpklepjes) open en dicht te doen. Een echt zeevlindertje dus. Ik vind het een mooi creatuurtje. En dat ik het mantelschelpje vond met de vleugeltjes nog aan elkaar is best een wonder. 

Dit wondertje lijkt qua kleur en vormeigenschappen veel op de 'Caribische leeuwenpootmantel' (Nodipecten nodosus), maar het betreft dan wel een Madurodam-uitvoering, slechts een paar centimeter groot.Vlinders aan zee, ik spotte ze vandaag 13 december 2014 en werd zo blij van zoveel vlinders bij elkaar dat ik het niet kon laten ze direct op het plaatje te zetten. Het lijkt best aardig te gaan met de vlinderstand op ons eiland. Op de heuvels waar de paarden en ezels grazen, staan voldoende waardplanten. Geen opmerkingen:

Een reactie posten