dinsdag 13 januari 2015

Killermug

di, 13 januari 2015, 15:18

Killermug kreeg alle ruimte op Curaçao

door Edwin Timmer
WILLEMSTAD - 
Duizenden gevallen van de uiterst pijnlijke ziekte chikungunya op Curaçao, waardoor ook nietsvermoedende Nederlandse toeristen zijn getroffen, zijn te wijten aan stuitend laks optreden van de Curaçaose overheid.
  Foto: Hans de Groot
  Minister Whiteman (Volksgezondheid) en hoge ambtenaren onder hem blijken luide waarschuwingen voor de killermug in de wind te hebben geslagen. Al anderhalf jaar voor het begin van de huidige epidemie, eind 2012 en nogmaals in 2013, waarschuwde entomoloog Gisette Seferina voor de naderende virusziekte.
  „Ik heb aangedrongen op preventie. We hadden toen al het eiland moeten opruimen, om broedplaatsen van de mug Aedes egypti weg te nemen”, zegt Seferina. „Verder was een snelle campagne nodig, in meerdere talen, zodat iedereen ervan doordrongen was geweest: je mag je niet laten steken door deze mug!”

  Koorts

  De enige hoogopgeleide insectenkenner op het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur is echter straal genegeerd. Met als triest gevolg dat de bevolking van Curaçao een ongekende epidemie doorstaat waarbij ten minste twintigduizend mensen zijn geveld door hoge koorts en langdurige, afmattende gewrichtsstijfheid. „Ik sta ’s morgens te vloeken van de pijn, als ik een potje jam wil opendraaien”, zegt een patiënt.
  Bestrijdingsteams die de mug met insecticide belagen, waren pas begin december op oorlogssterkte. Terwijl de ’chikun-conjo’, zoals de ziekte in de volksmond is verbasterd met een lokaal scheldwoord, toen al maanden voluit over het eiland raasde. Hoofd bestrijding Sirving Keli verschuilt zich achter geldgebrek: „We hebben een personeelsstop. In september had ik slechts zes man beschikbaar. Nu twintig.”
  Maar talloze steekmuggen met de gestreepte poten zijn inmiddels resistent tegen het gif permethrin, waarmee de overheid spuit. Ook blijkt de informatievoorziening naar bevolking en toeristen een chaos. Op het veelkleurige eiland verscheen alleen in het Papiaments een folder. Nederlandse en Engelstalige versies zijn nu „bijna klaar”, aldus Keli.

  Toerisme

  Sneller optreden had de uitbraak beter in bedwang gehouden, meent Seferina. „Kijk naar Bonaire, waar wel op tijd een meertalige folder gereed was. Of naar Aruba.” Het One Happy Island telt tot nu toe nog geen honderd ziektegevallen. Daar leidt het toerisme amper onder de killermug.
  Statenlid Omayra Leeflang gelooft, net als velen, niet meer in officiële cijfers over de uitbraak. „Viroloog Izzy Gerstenbluth stelde dat 75.000 slachtoffers mogelijk zouden zijn. Twee dagen later, tijdens een politiek debat, was het ineens 20.000. En de piek zou al bereikt zijn. Nou ja.” Zij wil dat de Algemene Rekenkamer onderzoekt hoe doelmatig het ministerie heeft gehandeld.
  Minister Whiteman ontkent de lakse houding. „Het gedrag van chikungunya is in het hele Caribische gebied hetzelfde. Je ziet geen verschil in andere landen”, beweert de politicus van Pueblo Sobernano in antwoord op De Telegraaf. Het ministerie weigert actuele cijfers over de epidemie te overleggen.


  vr 28 nov 2014, 15:18


  'Uitbraak chikungunya-virus sneeuwt onder door ebola'

  Alarm om Caribische muggenziekte

  door Arianne Mantel
  Toeristen die afreizen naar het Caraïbisch gebied moeten alert zijn op de infectieziekte chikungunya: van bijna een miljoen patiënten wordt vermoed dat zij deze ziekte onder de leden hebben of hebben doorgemaakt sinds de uitbraak eind vorig jaar.
   Quirijn de MastQuirijn de MastFoto: .
   Inmiddels zijn 150 mensen overleden aan de gevolgen ervan en bij ruim 18.000 patiënten is de ziekte, die wel het broertje van de knokkelkoorts (dengue) wordt genoemd, met zekerheid vastgesteld.

   'Gesprek van de dag'

   Internist-infectioloog Quirijn de Mast, verbonden aan het Radboudumc, waarschuwt Nederlandse vakantiegangers die straks tijdens de kerstvakantie richting voor ons bekende gebieden gaan of er willen overwinteren. „Op Curaçao wordt vermoed dat 1654 inwoners de ziekte onder de leden hebben (gehad) en bij 345 patiënten is de ziekte vastgesteld. Op Aruba zien we 43 en op Sint Maarten maar liefst 425 bevestigde gevallen. In Suriname is een grote uitbraak geweest, vooral in Paramaribo en bij 1200 inwoners is de ziekte met zekerheid vastgesteld.”
   Hij vervolgt: „Er is veel aandacht voor ebola nu en dat is terecht, want daaraan sterven natuurlijk veel meer mensen en het is een ernstige ziekte. Maar chikungunya is ook een vervelende ziekte omdat naast de acute infectie -waarbij koortshuiduitslagspierpijn en hoofdpijn optreden- nogal langdurige gewrichtspijnen volgen.”
   De Mast vertelt dat chikungunya in het najaar van 2013 uitbrak. „Het heeft zich razendsnel verspreid over het hele Caribische gebied, met nu inmiddels ook Zuid- en Midden Amerika en de VS. Chikungunya is helaas weinig bekend bij artsen, huisartsen en zeker bij het publiek. Maar in dat gebied is de ziekte het gesprek van de dag. De uitbraak wordt hier echter ondergesneeuwd door alle aandacht voor ebola. Chikungunya is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door muggen die overdag steken.”

   Ontstekingsremmers

   Eigenlijk is een goede bescherming van de huid de enige optie, stelt De Mast. „Geen blote armen en benen, maar draag kleding erover. Veel smeren met Deet erin, zodat de muggen niet steken. Een klamboe ’s nachts heeft weinig zin omdat ze alleen overdag steken.” Toeriste Willy de Graaff en haar zus werden ook getroffen door chikunguya toen ze onlangs op Curaçao waren. „Er was geen Deet meer te krijgen op dat eiland. Daar wil ik vakantiegangers wel voor waarschuwen.”
   Het broertje van de knokkelkoorts kan bestreden worden met ontstekingsremmers. In ernstige gevallen –als er gewrichtspijnen optreden, worden ook anti-reuma-. Uiteindelijk gaat dit meestal wel over. „Maar dat kan wel maanden duren,” stelt De Mast.
   Zowel het AMC als het Radboudumc zeggen veel uit het Caraibisch gebied teruggekeerde toeristen te zien met chikungunya. De verwachting is dat het virus zich verder verspreidt.


   di 24 dec 2013, 19:20

   Sint Maarten strijdt tegen mug

   PHILIPSBURG - 
   Op het Caribische eiland Sint Maarten/St. Martin zijn bewoners opgeroepen om alles te doen om verdere verspreiding van het virus chikungunya door muggen te voorkomen. Inmiddels zijn zeker tien bewoners op het Franse deel van het eiland besmet en ruim tachtig personen 'verdacht of waarschijnlijk besmet', aldus de lokale autoriteiten.
    De mug die het virus chikungunya verspreidtDe mug die het virus chikungunya verspreidtFoto: Wikmedia
    Het Nederlandse deel wil vooral dat de muggen wegblijven van die helft van het eiland, ook al strijden het Franse en Nederlandse deel ook gezamenlijk tegen de mug die de ziekte overbrengt. Er wordt bijvoorbeeld intensief met gif gespoten bij de grens met het Franse deel.
    Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention waarschuwde bijna twee weken terug dat de ziekte was opgedoken op de Franse zijde van het eiland en dat toeristen een risico lopen. Toerisme is de ruggengraat van de economie van het eiland. Het eiland is bijvoorbeeld een populaire halte voor cruiseschepen.
    Volgens Skift, een internationaal bedrijf dat zich richt op nieuws en data over reizen, heeft het Bureau voor Toerisme op Sint Maarten aangegeven dat toeristen vooral niet weg moeten blijven en dat reizen naar het eiland nog altijd veilig is. Iets wat beide autoriteiten op het eiland bevestigen.
    De bewoners van het eiland wordt ondertussen geadviseerd om stilstaand water vermijden. Water in bloemenvazen moet worden weggegooid en dakgoten schoongehouden. Daarnaast wordt kleding met lange pijpen en lange mouwen aangeraden. Verder wordt een speciale golomine-vis uitgezet die muggenlarven eet.
    De ziekte wordt overgebracht door de Aedes agypti; dezelfde mug die dengue overbrengt. De ziekte is ook voor een deel vergelijkbaar; mensen die het virus (CHIKV) krijgen, hebben milde koorts en gewrichtspijnen. Het is de eerste keer dat chikungunya in het Caribisch gebied voorkomt.

    1 opmerking:

    1. Ik hoorde het op de radio. Ik vond het een heel eng verhaal en maakte me zorgen over jullie.

     BeantwoordenVerwijderen