woensdag 30 mei 2018

Bijenbrood

"Geef ze brood en leven"

BijenbroodDe twee hommel-kolonies die zich in mijn tuin hebben gevestigd zijn - voor zover ik er in ben geslaagd ze juist te determineren - hommels behorend tot de aardhommel-groep. 

Wikipedia (en andere geraadpleegde bronnen) beschrijft de uiterlijke kenmerken van de aardhommel-groep als volgt:

"De wilgenhommel (Bombus cryptarum), de veldhommel (Bombus lucorum) en de grote veldhommel (Bombus magnus) zijn moeilijk te onderscheiden van de aardhommel. 
Allemaal hebben ze een borststuk waarvan het voorste deel geel en de rest zwart behaard is. Het voorstuk (tweede rugplaat) van het achterlijf is geel behaard, het tussenstuk zwart en het einde van het achterlijf is ook wit behaard. Mannetjes hebben wat meer gele haren op de kop en het eerste achterlijfsegment. De beharing is kort en regelmatig."


Het punt van twijfel in mijn pogingen te bepalen of het inderdaad om de aardhommel gaat, is de afwijking voor wat betreft het beschreven witte puntje als einde van het achterlijf. De hommels die zich hebben gevestigd in mijn tuin hebben een gele punt als einde van het achterlijf. Herhaalde observaties, foto's die ik nam en filmpjes die ik maakte bevestigen dit keer op keer. 

Het toeval wil dat hommels (en in het bijzonder de aardhommel in mijn tuin) dol blijken te zijn op het bijenbrood dat in de tuin groeit en bloeit. De bijenplant (Phacelia tanacetifolia) is een eenjarige plant, groeit snel en stevig en heeft in mijn tuin lila-blauwe bloemen met een mooie vormgeving. Het is tevens een zogenoemde 'groenbemester'. Groenbemester is een gewas dat we telen niet voor consumptie maar voor de bodemverbeterende en mesttoevoegende eigenschappen. Na groei en bloei kan de plant direct worden omgespit, maar ook worden geoogst voor de composthoop. 

Het bijenbrood sorteert dus dubbel effect. De bijen (hommels) smullen ervan en de plant biedt na groei en bloei organisch materiaal, humus aan de bodem. Een bodem met veel leven dus. 
Daarvoor wordt de plant dan ook vaak ingezet in de akkerbouw. Imkers zien hun plant graag in de buurt van hun bijen, allereerst voor het stuifmeel en minstens zo belangrijk voor de nectar. Als de plant dan ook nog eens goed bewaterd wordt, ligt de nectar afgifte extra hoog. 
Hoewel de plant ook goed tegen droogte kan, produceert hij onder droge omstandigheden alleen stuifmeel. Omdat de plant snel en stevig groeit is hij een goede onkruidonderdrukker. Hij kan dus ook nog eens breed gezaaid worden. Looppaden voor het wieden van onkruid zijn dus overbodig op de grond waar het bijenbrood staan. Een plant met veel voordelen dus. Phacelia is een echte bijenplant.

In mijn tuin staat de Phacelia tussen het hoge gele mosterdzaad (geen akker vol hoor ... :-) welke qua bloei piekt in mei en op dit moment al weer wat op zijn retour is, daar waar de Phacelia (Bijenbrood) nog volop insecten tevreden stelt. Ik vind de combinatie van het zonnige geel (mosterdzaad) met de lila-blauwe bloemenfonteinen erg mooi. 

Volgend jaar hoop ik eenzelfde resultaat te bereiken met mijn zaaigoed, vooral gericht op het ondersteunen van insecten. Het gaat namelijk niet goed met de insectenstand in Nederland. De oorzaak is o.a. te vinden in de landbouw, waar teveel bestrijdingsmiddelen en fosfaat worden ingezet als gewasbeschermingsmiddelen. Niet goed voor insecten, niet goed voor vogels, uiteindelijk ook niet goed voor de mens ... Volgens Einstein volgt uitsterving van de mensheid binnen vier jaar, als bijen uitgestorven zijn. De hommel (Rangorde)

Rijk: Dieren
Fylum: Geleedpotigen
Sub Fylum: Zespotigen
Klasse: Insecten
Orde: Vliesvleugeligen 
Onderorde: Angeldragers
Familie: Bijen / Hommels
Subfamilie: Soort hommel Link:


4 opmerkingen:

 1. Interessant..en ik hoop dat de bijen nog lang meegaan!(Stukje eigenbelang ook! ;-)...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Walter, duurde even voordat ik doorhad dat ik reacties / opmerking in de 'modereer-wachtkamer' had staan. Een vertraagde reactie van mijn kant dus. Srry.
   Over het lang mee gaan van de bijen ... daar valt veel over te vertellen. Ik hoop er even de tijd voor te vinden deze week, want het is een verhaal in een verhaal ... Alle dieren hebben natuurlijke vijanden en moeten knokken voor hun voortbestaan. En ik sta er bij en kijk er naar en kan weinig anders doen dan cross fingers.

   Verwijderen
 2. Leuk dat je weer bent gaan bloggen. Wat een mooie foto´s. Phacelia, vorig jaar ontdekte ik deze bloem aan de hand van een zaadje van AH. Wat een mooi plantje. En jij hebt er heel veel in je tuin. Prachtig. Interessant het verhaal over de bijen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk Geri dat de plant opkwam uit een AH zaadje. Bedoel je een pakje koopzaadjes, of betrof het een bakje van de actie voor de moestuin? Het is toeval dat ik er zo veel in mijn tuin heb, maar ze hebben een grote betekenis gehad voor de bijen en hommels in mijn tuin. Er bloeit nog hier en daar een Phacelia. Ben nu echt een liefhebber geworden van wilde tuinen met weelderige bloei.

   Verwijderen