donderdag 14 juni 2018

Dido's Lament - Anna Dennis


Bronzen beeld 'Remember me', kunstenares Monique Bosch When I am laid, am laid in Earth
May my wrongs create
no trouble in thy Breast
Remember me, remember me,
but ah! forget my fate.

Als ik neerdaal, neerdaal in het graf,
Laat mijn ellende
geen onrust geven in uw borst
Gedenk mij toch,
maar ach! - vergeet mijn lot.


Link:


Welke uitvoering 'Dido's Lament', 'When I am laid in earth', uit Purcell's opera Dido and Aeneas, vind ik nu het mooist? In de loop der tijd heb ik verschillende uitvoeringen bij herhaling beluisterd. De zang van Andreas Scholl, Janet Baker, Jessye Norman, Jeff Buckley (ook in deze volgorde) spraken me tot nu toe altijd aan. Maar, ik bleef zoeken, omdat ...

Ik vermoedde dat ergens een meest sublieme versie zou zweven. Voor mij welteverstaan. Een uitvoering waarbij alle facetten van de aria op de juiste plaats zouden vallen. Waarbij het ten uitvoer gebrachte geheel het hart opent, zonder 'bedenkingen': Een directe klik. Een aanraking, zonder gedachtevorming. 

Vandaag gebeurde dat met: Dido's Lament 'When I am laid in earth' door 'Voices of Music', een ensemble uit Amerika (San Francisco), met de sopraan Anna Dennis. 
Superlatieven. De sublieme versie! Kuis, sober, stemmig en transparant is de combinatie van de muzikale begeleiding met de heldere onaantastbare stem van Anna Dennis. Dit werk doet volledig recht aan de inhoud, het desolate verhaal dat Dido met ons deelt. 

Het ensemble brengt de onsterfelijke aria ten gehore met originele instrumenten uit de tijd van de componisten van Oude Muziek, de pre-klassieke perioden Middeleeuwen, Renaissance en Barok. 


Uit Wikipedia:

Dido's Lament (Nederlands: Weeklacht van Dido), is een recitatief gevolgd door een aria van de Engelse componist Henry Purcell. Het stuk is het dramatisch hoogtepunt van diens opera Dido and Aeneas, waarvoor de Iers-Engelse toneelschrijver Nahum Tate het libretto schreef. De opera is gebaseerd op de Aeneis van Vergilius. De aria is een van de laatste onderdelen van de opera. Er aan voorafgaand voltrekt zich, in dit legendarische verhaal, het volgende: De Trojaanse held Aeneas is de minnaar van Dido, koningin van Carthago. Aeneas is bij haar gekomen nadat hij gevlucht was uit Troje. Daar ontmoet hij Dido met wie hij een nacht doorbrengt. Niet lang daarna wordt hem door tovenaressen gezegd dat hij moet vertrekken om de stad Rome te stichten. Dit zou een opdracht zijn van Jupiter. Dido wil niet dat Aeneas haar verlaat, maar Aeneas zelf wil gehoor geven aan een kennelijke oproep van de goden. Dido is hier zo verontwaardigd over dat ze Aeneas onmiddellijk wegstuurt. Dido sterft vervolgens van verdriet, maar even daarvoor zingt zij nog deze aria.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten