donderdag 21 juni 2018

ReflectieDe mosterdplanten in de tuin trokken koolwitjes die er op dartelden. Zij legden hun eitjes op het blad. Niet veel later kropen kleine rupsjes over stengels en blad. Iets wat me niet was opgevallen, maar wat pas bleek na het rooien van eerste uitgebloeide exemplaren. Voor bijen en hommels wilde ik namelijk opnieuw zaaien voor benodigd stuifmeel en nectar. Daarvoor had ik ruimte nodig. Inmiddels al weer een paar weken geleden.

Direct na de ontdekking van de rupsen tijdens het rooien, heb ik de al verwijderde planten uit de kliko gevist. Met takjes de rupsjes zorgvuldig van de waardplant gehaald. Het lukte me gelukkig een flink aantal rupsen weer terug te plaatsen op de mosterdplanten die nog wel met de wortels in de aarde stonden. Mijn missie rooien en zaaien zette ik on-hold. 

Een dag later bleek de populatie rupsen, ondanks mijn onhandige actie en daaropvolgende reddingsactie, in zijn geheel te zijn verdwenen. Uittocht naar vlinderland? Uitgedund door vogels in mijn tuin? 

Er is altijd wel een  dwarsligger die besluit zijn eigen gang te gaan. Ik trof hem aan, kruipend over het glas van de tuindeur. Wat had deze wereldreiziger in petto? 

Met een bijlage die voor het grijpen lag en die ik per post ontving van D&M♥ , heb ik hem op het spoor gezet van een langlauf-route in het dal van Ehrwald. Daar is het in de zomer ook prachtig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten