maandag 29 april 2024
Wandelen langs de Koolzaadvelden
Geurige crèmekleurige bloem van de Wilde Lijsterbes
"Bloementuiltjes vol nectar ..."
De wilde lijsterbes of Sorbus aucuparia is bijzonder winterhard, wat maakt dat hij prima gedijt van de Noordkaap tot de Middellandse Zee. Wat betreft het klimaat en het bodemtype is hij verre van kieskeurig, al doet hij het vooral goed op voedselarme ondergronden en staat hij liever niet met zijn wortels in het water. Je vindt hem zowel in het bos als in de stad, en zelfs in de duinen krijgt hij sinds kort voet aan de grond.
Ecologisch paradijsje
De wilde lijsterbes blinkt uit door zijn hoge ecologische waarde. Allereerst voorziet deze boom al vanaf de zomer tal van vogels maandenlang van een quasi onuitputtelijke voedselbron, in de vorm van zijn typische oranje tot vuurrode besjes. In combinatie met de bladeren die in de herfst geeloranje tot rood kleuren, lijkt de lijsterbes dan wel in vuur en vlam te staan! Eens rijp zijn de bessen zoet van smaak en wat melig van textuur: een ware lekkernij voor lijsters en spreeuwen. Via hun uitwerpselen raken de zaadjes van de wilde lijsterbes moeiteloos verspreid over een grote oppervlakte.
Maar ook tijdens de lente heeft de wilde lijsterbes veel aantrek. Dan zie je een heleboel insecten die instaan voor de bestuiving, zoals bijen, wespen, aasvliegen en allerlei kevertjes, rond de boom zoemen. Vooral de nietsvermoedende wespen, die massaal worden aangetrokken door de geurige, crèmewitte bloementuiltjes vol nectar, zijn een geliefd kostje voor vinken. En ook andere vogels vinden het zalig om hun nageslacht uit te broeden in de dichtbegroeide kruin van de wilde lijsterbes.
Wist je dat …
- Lange tijd dacht men dat de bessen van de wilde lijsterbes giftig waren. Nochtans kan je er heel lekkere confituur van maken, propvol vitamine C! Gebruik wel alleen de rijpe, zoete bessen, anders krijg je last van maagklachten.
- De Kelten beschouwden de wilde lijsterbes als een magische of zelfs heilige boom. Je ziet hem overal in Europa terug op kerkhoven, omdat hij demonen en duivels op een afstandje zou houden.
- ‘Aucuparia’, de wetenschappelijke naam van de wilde lijsterbes, stamt van het Latijnse woord ‘aucupor’, wat vogelvangst betekent. Omdat de boom zoveel gevederde bezoekers aantrekt, was het vroeger een geliefde plek voor jagers om vogels te schieten.
- BRON: onzenatuur.be
Blote billetjeszwam
"Slijmzwammen
Slijmzwammen zijn geen paddenstoelen, maar hebben voor hun ontwikkeling, net als de paddenstoelen, veel vocht nodig. Bij slijmzwammen ontstaan uit de sporen microscopisch kleine eencellige organismen die zich kruipend of zwemmend voortbewegen. Het gevolg van de versmelting of deling van deze sporen is dat het op een gegeven moment een slijmerig geheel (het plasmodium) ontstaat. Pas in de eindfase worden bewegingsloze vruchtlichaampjes gevormd. Deze billetjes bevatten een droge poederige inhoud, gevormd door rijpe sporen.
Billetjeszwam of Boomwrat?
Eigenlijk heet de Blote billetjeszwam tegenwoordig én officieel de Gewone boomwrat, maar de naam Blote billetjeszwam is zo wijd verbreid dat ze beter bekend is dan de officiële naam. En het is vooral een veel leukere naam, die ook beter te onthouden is! Deze slijmzwam komt over de hele wereld voor, ongetwijfeld zijn er nog talloze lokale namen voor deze goed herkenbare en bekende soort."
Bron: boswachtersblog.nl
zaterdag 27 april 2024
Winterkoning, Vocale Flirt
Huiswaarts Reizende - J.C. Bloem
Huiswaarts Reizende
In de trein. De tijd vergaat met dromen.
Op de ruitjes wiegelt avondrood.
Als ik bij u ben gekomen,
Ben ik weer wat nader bij mijn dood.
Maar daar zal ik neder zijn gezeten
In verzadigdheid en lampenschijn.
Alles zal ik zijn vergeten
Dan dit enige: bij u te zijn.
Deze liefde kent geen gaan en keren,
Kent geen afstand en gewiekte tijd;
De ene drang van haar begeren
Is haar hongeren naar eeuwigheid.
O ik kan mijn hart niet doen geloven
-Hart, dat zich gewende aan elk gemis-
Dat één ogenblik kan doven
Waar een leven niet te lang voor is.
J.C.Bloem
Ravel - Ma Mère l'Oye - Lucas & Arthur Jussen
Ma Mère l'Oye - cinq pièces enfantines (Frans voor Mijn moeder de gans - vijf kinderstukken) is een reeks van vijf muziekstukken van de Franse componist Maurice Ravel voor piano Quatre-mains (vierhandig). Het is gecomponeerd tussen 1908 en 1910 en voor het eerst uitgebracht in 2011. Ravel componeerde de serie voor de kinderen Jean en Mimie van zijn vrienden Ida en Cipa Godebski.
De delen hebben de namen van verschillende sprookjes.
Uit Sprookjes van Moeder de Gans van Charles Perruault:
- 1. Pavane de la Belle au bois dormant (Pavane van Doornroosje)
- 2. Petit Poucet (Klein Duimpje)
Uit Serpentin vert van Marie-Catherine d'Aulnoy:
- 3. Laideronnette, Impératrice des pagodes (Laideronnette, Keizerin van de pagoden)
Uit Magasin des enfants van Jeanne-Marie Leprince de Beaumont:
- 4. Les entretiens de la Belle et de la Bête (Gesprek tussen de Schone en het Beest)
- 5. Le jardin féerique (De toverachtige tuin)
Pimpel uit bad
Stellaria holostea Grote muur
Madeliefje
Zwartkop vrouw
vrijdag 26 april 2024
Chet Baker in Tokyo (1987)
Recorded live at Hitomi Kine Kodo, Tokyo, June 14, 1987.
00:00 Stella By Starlight
10:50 For Minors Only
18:31 Almost Blue
26:26 Portrait In Black And White
42:13 My Funny Valentine
55:26 Four
01:02:56 Arborway
01:16:57 I'm A Fool To Want You
01:28:22 Seven Steps To Heaven
01:36:19 For All We Know
01:45:17 Broken Wing
Bass – Hein Van de Geyn
Drums – John Engels
Piano – Harold Danko
Trumpet – Chet Baker
Vocals – Chet Baker
Boompieper
En dan laten de meest verrassende gevleugelden zich zien. Plagerijtjes van de dag.
Toch net iets langer blijven plakken dan eigenlijk kon, het gaspedaal iets dieper richting bodem dan geoorloofd. De Boompieper zal me dankbaar zijn.