dinsdag 10 september 2024

Lang Lang — Chopin, “Raindrop” Prelude

 

Dank je wel voor het delen, lieve Marian S.

 

“It is dreadful when something weighs on your mind, not to have a soul to unburden yourself to. You know what I mean. I tell my piano the things I used to tell you.” ― Frédéric Chopin

Steinway Artist Lang Lang performs Frédéric Chopin’s Prelude in D-flat Major, Op. 28: No. 15 “Raindrop” on the Steinway & Sons Spirio | r, the world’s finest high resolution player piano, capable of live performance capture and playback. Chopin took inspiration for the “Raindrop” following a waking dream at the keyboard at a monastery in Majorca. According to George Sand, who interrupted the composer’s reverie when she returned to the monastery during a rainstorm, the composer saw himself drowned in a lake, while heavy drops of water fell in a regular rhythm on his chest.


Een Veld Vol Valken

Wat denkt de veldmuis




september 2024, Hedy

Het wolfsmeisje, de ‘wilde deerne’ uit Zwolle (1717) Geschiedenis van een wolfsmeisje

 
 

In de vakantie kocht ik het boek 'Het Wolfsmeisje, de 'wilde deerne' uit Zwolle, geschreven door Wim Coster. De expositie 'Turning Pages in Anno, het stadsmuseum te Zwolle, zette me aan tot de koop van het boek. Een expositie waarin mode, fotografie, Zwolse verhalen en kunst samenkomen. 

Een van die Zwolse verhalen betreft het fascinerende en bijzondere verhaal van De Wilde Deerne, over de geschiedenis van het wolfskind Anna Maria. Het enige wolfskind dat Nederland heeft gekend. In het jaar 1717 werd ze als achttienjarige door boeren in Kranenburg nabij Zwolle gevangengenomen, nadat ze jarenlang alleen in de wildernis had geleefd. Zij werd op anderhalfjarige leeftijd in Antwerpen gekidnapt.

Het fenomeen 'wolfskind' intrigeert me en mijn nieuwsgierigheid werd door het Zwolse verhaal over Anna Maria extra gewekt. Tijdens de vele wandelingen die ik maak in de natuur stel ik mezelf nog wel eens de vraag hoe ik het eraf zou brengen als ik in wildernis zou moeten overleven. Ook voel ik bij het observeren van de natuur altijd mededogen richting dieren in het wild in hun drive tot overleven. Extra bijzonder wordt het als een mensenkind, verstoken van sociale contacten en veiligheid moet zien te overleven in het wild. Wat doet dat met een kind, hoe ontwikkelt een mens zich? Welke eigenschappen maakt het zich eigen? Leert het een taal? Waarin en op welke wijze spelen 'nature en nurture' een rol bij de ontwikkeling?Vanuit deze gedachtenwisseling zijn in de geschiedenis zelfs de meest afgrijselijke experimenten uitgevoerd met betrekking tot 'wolfskinderen'. Er zijn legio verhalen over wolfskinderen, wereldwijd. Het verhaal 'de wilde deerne uit Zwolle is er een van. 

Hedy, september 2024


Het wolfsmeisje, de ‘wilde deerne’ uit Zwolle (1717) Geschiedenis van een wolfsmeisje

Ze is van een natuurlijke schoonheid, de kleine Anna Maria, het derde kind van Joannes Jennaert en Anna du Chatel. Ze heeft grote, zwarte ogen, blonde haren en is 'wit van vel'. Opvallend zijn de kuiltjes in haar wangen en haar kin, en het litteken in haar wenkbrauw. Opvallend zijn ook de twee aan elkaar gegroeide teentjes aan haar linkervoet.
Met haar familie woont Anna Maria in Antwerpen. Maar dan wordt zij in mei 1700, nauwelijks anderhalf jaar oud, op klaarlichte dag ontvoerd. Daarna lijkt zij spoorloos verdwenen.
In de zomer van 1717 treffen boeren in de bossen bij Zwolle, ruim tweehonderd kilometer noordelijker, een volkomen verwilderd meisje aan. Ze is uiterst schuw en stoot alleen maar rauwe klanken uit. Boeren weten haar met netten te vangen, waarna een oude weduwe 'de wilde deerne' op kosten van het stadsbestuur opneemt. Het voedsel dat ze krijgt voorgezet, kan zij nauwelijks verdragen. Zij blijkt vriendelijk, maar niemand weet wie zij is en waar zij vandaan komt.
Het wolfsmeisje trekt grote aandacht. In binnen- en buitenland wordt er over haar geschreven. Uiteindelijk leiden haar bijzondere kenmerken naar Antwerpen.
Op meeslepende wijze beschrijft Wim Coster de bijzondere geschiedenis van het enige wolfskind dat Nederland kende. Behalve een reconstructie van haar fascinerende verhaal is Het wolfsmeisje ook een geschiedenis van stad en platteland in de achttiende eeuw, van religie en wetenschap, van nieuwsgaring en gerucht. Coster volgde de sporen van het wolfskind tot in de tegenwoordige tijd.

 Bron: https://www.hebban.nl/boek/het-wolfsmeisje-wim-coster

 

Gedenk, o allermildste Maagd Maria / Memorare


 

Gedenk, o allermildste Maagd Maria,
dat het nog nooit gehoord is,
dat iemand die tot U zijn toevlucht nam,
die om uw hulp kwam smeken
en om Uw bijstand vroeg,
door u in de steek werd gelaten.
Gesterkt door dat vertrouwen
kom ik tot u,
o Maagd der maagden
en sta hier voor u
in mijn armzaligheid en zonde.
O Moeder van het Woord,
versmaad mijn woorden niet,
maar in uw goedheid
luister en wil mij verhoren.
Amen.
 
Memoráre, o piíssima Virgo María,
non esse audítum a saéculo,
quemquam ad tua recurréntem praesídia,
tua implorántem auxília,
tua peténtem suffrágia,
esse derelíctum.
Ego tali animátus confidéntia,
ad te, Virgo Vírginum, Mater, curro,
ad te vénio,
coram te gemens peccátor assísto.
Noli, Mater Verbi, verba mea despícere;
sed audi propítia et exaúdi.
Amen.


Gebed voor Bomen

8 september 2024, Hedy

Het oude vaarwater (de Oude IJssel)
























 2 september 2024, Hedy
 
 

 

 

 

15 augustus 1970

 

15 augustus 1970

Eens zal ik gaan
tot waar de Ongeschonden Roos voor eeuwig bloeit,
en schouwen in Haar hart, tot waar de zee van bloed
zwart wordt van diepte: Mysterie, van Zichzelf gedragen,
dat uit Zichzelf geboren wordt.

 

Gerard Reve

 

woensdag 4 september 2024

Micha Bartelds - Hopeful


Singer-songwriter Micha Bartelds geeft met zijn nummer Hopeful het verhaal van kunstenares Gesina ter Borch (1631-1690), die in haar leven geen kunstenares kon zijn, een nieuw perspectief. Micha schreef het nummer speciaal voor het erfgoedproject 24ANNO. "Ik vind het vet dat ik nu iets mag doen met de verhalen van Zwolle. Ik zoek al zo lang naar zo’n krachtig onderwerp voor één van mijn liedjes. Ik schrijf altijd uit mijn eigen ervaring en iets verzinnen voelt niet oprecht. Maar nu je zo’n basisverhaal hebt waar nog zoveel in te vullen is, dan voelt verzinnen nodig." Micha schreef het nummer vanuit het perspectief van Moses, het broertje van Gesina ter Borch, die zijn 15 jaar oudere zus toezingt. Moses overleed in een oorlog jonge ruim twintigjarige militair. Het verlies raakte de familie - en dus ook Gesina - heel diep.