dinsdag 1 oktober 2024

Kolibrievlinder op natte herfstdag

1 oktober 2024, 15:20 uur, korte, droge periode gedurende een klatsnette herfstdag. Een kolibrievlinder bezocht de laatste, sleetse bloemen van de vlinderstruik. Vliegensvlug nog wat nectar halen. En nu, de winter overleven ? 

Ik zoek het op ...

De Vlinderstichting meldt het volgende:

Levenswijze

Vliegtijd en gedrag

Februari-november. De meeste waarnemingen worden gedaan in augustus en september. De laatste jaren wordt deze soort ook af en toe waargenomen in het vroege voorjaar en er is in elk geval één overwinterend exemplaar waargenomen. De vlinders vliegen overdag, vooral bij zonnig weer maar soms ook bij bewolking of zelfs in lichte regen; ze bezoeken allerlei soorten planten met buisvormige bloemen. Ze worden ook af en toe in de schemering of in het donker waargenomen.

Levenscyclus

Rups: mei-oktober. De meeste rupsen worden waargenomen in augustus. De rups verpopt zich in een losse cocon die dicht bij de grond of tussen bladeren van de waardplant gesponnen wordt.


Helemaal tevreden ben ik niet met de globale informatie en zoek verder. Content op de site van Vroege Vogels (BNNVara) helpt me wel. De Kolibrievlinder schijnt zelfs een nachtvlinder te zijn, weliswaar ook met dagactiviteit in de schemer. Dat wist ik niet. Over hun wel of niet 'winterhard' zijn, geeft Vroeg Vogels me alle duidelijkheid:

"De soort wordt het meest tussen augustus en september gezien in Nederland. Het zijn trekvlinders die overwinteren in Zuid-Europa en Noord-Afrika. De vlinders planten zich hier voort en vliegen in het najaar naar het zuiden. Maar door de zachte winters in Nederland blijven ze steeds vaker hier overwinteren. Zolang het niet vriest, kunnen de vlinders dat prima aan. Als het toch wel erg koud wordt, hebben de kolibrievlinders wel een probleem. Ze kunnen namelijk niet tegen vorst."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten