Vanavond zag ik het met eigen ogen, de maaltijd-bereiding van de Grote Bonte Specht. Hij heeft zijn eigen keuken, de Spechtensmidse.
Ingrediënten:
Dennenappel (vers uit boom)
Bereiding:
Uit de boom halen van de dennenappel
Meenemen van de appel naar de werkplaats
Klemmen van de appel in een spleet
Lospeuteren en verorberen van van de zaden
Als de appel valt, dan er achteraan.
De Specht had trek. Het bleef niet bij één dennenappel. Minstens drie in aantal werden meester gemaakt voor mijn ogen.
"De grote bonte specht (Dendrocopos major) moet heel wat trucjes uithalen wil hij aan zijn maaltijd komen. Deze specht eet meestal insecten, maar in de winter schakelt die over op zaden en noten. Wanneer de specht een noot of dennenappel uit een boom haalt, moet hij de zaden eruit kunnen halen. Hij heeft een vaste plaats waar hij dit doet: de spechtensmidse.Een spleet tussen een boom, zelfgemaakt of natuurlijk, zoals de bast van een eikenboom, vormt de zogenaamde 'smidse' waar de specht zijn maaltijd opeet. Een dennenappel wordt bijvoorbeeld vastgeklemd tussen de spleet, waardoor de specht de zaden eruit kan peuteren. Als de dennenappel leeg is trekt de specht vaak de dennenappel uit de spleet en laat hij hem vallen. Op de grond stapelen de lege dennenappels zich op, waardoor de specht zijn 'werkplek' verraadt."
27 april 2025, Hedy
Geen opmerkingen:
Een reactie posten