"Fantastische bakkerij, met heerlijke producten. Bakker die zijn vak verstaat. Favo's van mij: Notenrozijnenbrood, Gevulde Koeken, Volkorenbrood. Werkelijk voor alles geldt: Kent geen gelijke in kwaliteit en smaak. Top bakker!!!"
Haver-Cranberry-Koeken, zelf maken.
Inmiddels draai ik mijn hand er niet voor om.
Buiten regent het. Mussen, vinken, mezen en merels pikken het vogelzaad van de tegels. Binnen ademt een geur-feest van boter, bloem, kaneel, haver, gehakte donkere amandelen, vanille en cranberry's. De oven is net geopend en de koeken staan af te koelen op een bord. Het is Herfst.
Mijn moeder nam met regelmaat haver-cranberry-koeken voor ons mee uit Wageningen. Zij kocht ze samen met haar eigen boodschappen bij Odin. Odin neemt de koeken al jaren af van een lokale en tevens favoriete bakker in Wageningen:
V.O.F. Bakkerij Stroop, gevestigd aan de Irenestraat 54 in Wageningen. Een naam en adres om te onthouden!
Bakkerij Stroop heb ik enige tijd geleden mijn liefde verklaard om zijn aardige winkelpersoneel, knusse winkel en niet op de laatste plaats om zijn fantastische kwaliteitsproducten. Ik bezorgde de bakker en het personeel zonder lang na te denken en geheel terecht overigens een klinkende vijf-sterren review die nog altijd van kracht blijft. Geestig genoeg levert mijn goed bedoelde review mij weer een tevredenstellend aantal digitale rode hartjes op, ik vermoed afkomstig van lezers en klanten, die deze uitdelen op het web na het lezen van mijn commentaar. Lekkerbek-vleierij, over en weer. Verwacht geen enorme winkel met een mega assortiment bij V.OF. Stroop, wel de allerlekkerste en eerlijke producten.
Omdat ik mijn moeder - die er overigens financieel best fit voorstaat - niet wekelijks onnodig op kosten wilde jagen, ben ik op zoek gegaan naar een basisrecept voor de koeken. Dat vond ik op het wereld-wide-web bij 'Betty's', Het zelf maken en bakken kent een kostenbesparend voordeel en daarnaast nog een ander voordeel. Je bepaalt zelf jouw bakmoment, gekozen ingrediënten en exacte hoeveelheden voor het eindproduct. Altijd dagvers en daarbij, zelf bakken is fun.
Al doende heb ik Betty's recept naar eigen inzicht en smaak gefinetuned.
Mijn koeken doen het inmiddels heel aardig bij enkele afnemers, binnen de kring van dierbaren. Ook Emma, onze chi wordt gek als we een eerste hap zetten in de robuuste lekkernij. Zij krijgt de kruimels. Met regelmaat trek ik alle benodigde attributen en ingrediënten uit de voorraadkast en ga aan de bak. Thuis bij de thee, tijdens lange wandelingen, of gewoon als tussendoortje op een intensieve werkdag, zijn de koeken heerlijke en goede hongerstoppers.
Lang stonden mijn zelfgemaakte amandelkoekjes met bosbessenjam op nummer 1 van mijn eigen 'Bak-Top-10'. Met het succes van mijn co-designer Haver-Cranberry-Koeken, is dat nu een gedeelde eerste plek geworden.
Ter afsluiting, het bakken begint echt leuk te worden op het moment dat je onbewust bekwaam je ding doet. Geen beduimelde recepten-index of ingrediënten-lijstjes meer op het aanrecht om van te spieken, maar gewoon uit het blote hoofd, met hart en handen aan de slag. Waarmee gezegd: Als je het in je kop krijgt heb je met een beetje ervaring binnen drie kwartier de perfecte herfst-winter-koeken voor je snufferd staan!
Met speciale dank aan Bakkerij V.O.F. Stroop en Betty's. ❤️


Geen opmerkingen:
Een reactie posten