maandag 29 januari 2024

Hedy's Putter





















28 januari 2024, Hedy


Legende

Over het kleurenpalet van de putter bestaat een alleraardigste legende. Ooit kregen alle vogelsoorten hun tekening en kleuren opgeschilderd. Het bescheiden puttertje hield zich op de achtergrond en kwam als laatste aan de beurt. Met de laatste restjes verf werd hij beschilderd. Zo kreeg hij van allerlei kleuren een streek met het penseel. Bron: Vogelbescherming


Op zoek naar  uitgebreidere informatie over de legende van de Putter kleuren kwam ik een interessant stuk tekst tegen. Op de site 'Vrienden van de Slangenburg  (mij niet onbekend!), trof ik een fijn schrijven aan van  Roel Lubbers. Ik deel de link, met alvast een citaat uit zijn stuk over de kleurenpracht van de Putter die het vogeltje uiteindelijk duur kwam te staan! 

https://vriendenvandeslangenburg.nl/putter/

"VoIgens een oude legende werd het vogeltje zo kleurig als beloning voor zijn bescheidenheid. Toen de Schepper de dieren kleurde en alle vogels probeerden voor te kruipen om een mooi kleurtje te krijgen, wachtte de putter af. Toen het eindelijk zíjn beurt was, waren de verfpotjes leeg. Uit alle potjes haalde de Schepper de laatste likjes verf.

Vanwege zijn kleuren is het vogeltje populair (geweest) bij liefhebbers van kooivogeltjes. Putters konden een kunstje leren, waarbij zij aan een touwtje of kettinkje zelf een drinkbakje naar zich konden toehalen. We kennen allemaal het beroemde schilderij van Johan Fabricius, waaruit blijkt dat ook in de 17e eeuw het vogeltje al als huisdiertje gehouden werd. Op Youtube is een filmpje te vinden waarop een puttertje zijn voerbakje naar zich toetrekt. Kennelijk wordt het diertje nog steeds in kooien gehouden. In Spanje worden ze (illegaal) gegeten: de ‘langostinos del Campo’ (‘grote garnalen uit het veld’)."  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten