vrijdag 31 mei 2024

Zomers Groen met het Hooibeestje

 

Vogels kijken en dan een vlinder voorbij zien komen. Een die ik niet direct herkende. Een plaatje maken biedt soms uitkomst. Ik heb de vlinder helaas onscherp vastgelegd. Zekerheid heb ik dus niet, maar ik denk aan het 'Hooibeestje'.  

Het hartchakra-groen doet me in ieder geval erg goed vandaag, na zoveel extreme bouw-stress thuis. Wat fijn dat er nog stilte-plekjes bestaan om tot rust te komen. En dat vraagt om tijd.

Valse voszegge, bruine zegge, stijve zegge, zilte zegge ... Het lijken bruine aartjes (bloei van zegge), maar ik weet het niet zeker. De natuur blijkt een oneindigheid aan soorten rijk. Niet te behappen, niet te bevatten in één mensenleven. Het leidt bij mij op momenten nog wel eens tot een 'brainfart'. Je kent het vast wel, zo'n tijdelijk, plots groot geheugenverlies. Alsof er een herstart nodig is.

31 mei 2024, Hedy 

Boompieper


 31 mei 2024, Hedy

Grauwe Klauwier met vrouwtje

Hij was er vandaag weer, de spietser. Mijn Grauwe Klauwier met zijn boevenkopje. Zijn geliefde - zonder balkje voor haar ogen, waarmee zij een stuk zachter en onschuldiger oogt dan haar man- hield zich kort op in zijn nabijheid. Waarschijnlijk in de directe omgeving van hun nest. Haar heb ik helaas niet scherp kunnen vastleggen. Maar scherp genoeg, om haar te bewaren tussen al mijn digi-dagboek-waarnemingen. Haar zag ik vandaag voor het eerst. 




31 mei 2024, Hedy

Zomerse Geelgors


31 mei 2024, Hedy 

Grasmus op de Gewone Vlier





31 mei 2024, Hedy 

De Hondsroos


31 mei 2024, Hedy 


Bron: Flora van Nederland meldt het volgende over de Hondsroos

De Hondsroos, Rosa canina L., is een in Noordwest Europa van nature voorkomende soort uit de Rozenfamilie. Tegenwoordig wordt door de Taxonomen de Hondsroos gezien als behorende tot de Hondsrozengroep, Rosa subsectie Caninae Christ.

Het totale natuurlijke areaal van Hondsroos is Europa, Noordwest-Afrika en West-Azië. In Noord-Amerika is Hondsroos door de mens geïntroduceerd. Hondsroos maakt samen met soorten als Sleedoorn, Een- en Tweestijlige meidoorn deel uit van onze doornstruwelen.

De struik wordt 1 tot 3 meter hoog. De enkel geveerde bladeren hebben vijf tot zeven gezaagde deelblaadjes, die bij fijnwrijven geen geur afgeven. Mochten de blaadjes dan wel geuren en met name naar frisse appeltjes ruiken dan heb je te doen met de ietwat zeldzamere Egelantier. De takken zijn groen of soms roodachtig aangelopen en hebben aan de onderzijde geen klieren. De stekels op de takken zijn grotendeels haakvormig gebogen. Deze vormen een uitstekende bescherming tegen vraat door grotere dieren. Jonge planten worden nog wel gegeten door grazende geiten en schapen, zoals te zien is op de Zuid-Limburgse kalkgrashellingen.

De Hondsroos bloeit in juni en juli met 4-6 cm grote, witte of roze bloemen. De kroonbladen zijn veel langer dan de kelkbladen en deze zijn alle net als de vele meeldraden ingeplant op de flesvormige bloembodem. De kelkbladen blijven na de bloei teruggeslagen en vallen af voor het rijpen van de vruchten. De vrucht is een ovale, rood-oranje, 1,5-2 cm grote rozenbottel, waarin de zaden te vinden zijn. Hoewel de bloemen veel bezocht worden door allerlei insecten, waaronder bijen, die voor de bestuiving zorgen, kunnen de zaden zich ook ontwikkelen zonder dat er bevruchting plaatsvindt. De bottels worden graag gegeten door allerlei vogels, zoals de koperwiek en de kramsvogel, tijdens de wintermaanden december, januari en februari. Zo dragen deze bij aan het verspreiden van de Hondsroos.

Hondsroos komt voor op voedselrijke, niet te zure, niet te donkere plaatsen, zoals in de duinen en het Maasheggengebied in Noord-Limburg en Brabant. Verder vind je Hondsroos in de rand van bossen, bijvoorbeeld in de mantels van de Eiken-Haagbeukenbossen in Zuid-Limburg, en verder in heggen en in struikgewas in het hele land.

donderdag 30 mei 2024

Leven in een Gazen Kooi


Mei 2024, Hedy 



"Vrijheid is geen reactie ergens op, vrijheid is ook geen keuze, al verbeelden we ons dat we vrij zijn omdat we kunnen kiezen. Vrijheid is louter waarnemen, zonder bedoelingen, zonder angst voor straf en zonder een beloning te verwachten. Vrijheid kent geen drijfveer; vrijheid komt niet aan het einde van onze ontwikkeling als mens, maar is de eerste stap in ons bestaan. Door waar te nemen beginnen we te ontdekken dat het ons ontbreekt aan vrijheid. Vrijheid is zonder voorkeur besef hebben van ons dagelijkse leven en ons doen en laten."
Krishnamurti

Manuel de Falla - La Vida Breve


Het Tuinleven, Wensvlinders

Wensvlinders

  • Bosrandparelmoervlinder.
  • Grote parelmoervlinder.
  • Duinparelmoervlinder.
  • Akkerparelmoervlinder.
  • Zilveren maan.

Mijn wilde violen (Zink-, Moeras-, Hondsviooltjes) doen het opmerkelijk goed in de tuin. Mijn droom er vlinders mee te lokken naar mijn tuin, komt voort uit een schaapachtig idee. Immers, de biotoop moet in zijn geheel soort-proof zijn, willen de wensvlinders zich op zijn minst laten zien.

Wel ben ik nu benieuwd of over een paar jaar het landschap rondom onze woning een invasie kent van die mooie wilde viooltjes ... 







30 mei 2024, Hedy 

De zachte geur van de bloeiende Jasmijn

 

30 mei 2024, Hedy 

dinsdag 28 mei 2024

De Grauwe Klauwier, De Spietser

De Grauwe Klauwier, een middelgrote zangvogel met een opvallend uiterlijk draagt in zijn naam een hint 'Grauw', maar deze naamdoop moet een vergissing zijn geweest. Het verenpak van de Grauwe Klauwier is alles behalve kleurloos. Bovendien staat zijn leefwijze ook ver af van dat van de spreekwoordelijke grijze muis. Niets grauws aan dus.

Op het eerste gezicht een charmant vogeltje, maar vergis je niet. 

Deze gevleugelde 'Vlad Dracula' spietst zijn veroverde prooien levend aan doornen en stekels van de Meidoorn, Braam of Rozenstruik, om ze vervolgens op later moment te verorberen. Zo zorgt hij dat zijn voorraadkast goed gevuld blijft tijdens het zomerverblijf in ons land. 

Grotere insecten waaronder torren, hommels, hagedisjes, kleine zoogdieren en zelfs de kleinere jonge vogels staan op het menu van de Klauwier, die een voorkeur heeft voor heide- en veengebieden en zich ook thuisvoelt in kleinschalige agrarische landschappen. Op de Veluwe en in het oosten van het land kun je de vogel die nog altijd op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten staat nog tegenkomen. Gelukkig is sprake van een herstel in aantallen over de laatste paar jaar.

De Grauwe Klauwier vliegt vanuit Afrika naar Nederland waar hij halverwege de maand mei arriveert om te nestelen en jongen groot te brengen. Aan het eind van de zomer wordt de vlucht terug gemaakt richting Afrika om te overwinteren. 

Gaandeweg mijn leven is het me steeds duidelijker geworden dat het er (ook) in de natuur niet bepaald zachtzinnig aan toe gaat, maar mijn wenkbrauwen fronsten toch weer even bij het kennisnemen van de spietsmethode van deze aanlokkelijke Klauwier.

In de natuur, zo las ik, spietsen (roof)dieren in regel enkel 'bij toeval', behalve de klauwieren, die hun prooien bewust als voedselvoorraad levend op een tak of doorn spietsen. Ze worden daarom ook wel 'doornvogels' (thornbirds) genoemd. Het spietsen dient het doel van overleven. 

Gedrag van dieren in de natuur verwijst soms kinderlijk eenvoudig naar gedrag van de mens. Noem het naïef, maar ik was níet op de hoogte van spiets-methoden die de mens op deze aarde met opzet en in volle bewustzijn heeft toegepast als afschrikwekkende executiemethode voor soortgenoten. De nachtmerrie van het menselijk bestaan. En ook vandaag de dag blijken we nog steeds niet ontwaakt uit de nachtmerrie. Misschien wordt de diepere oorzaak, zin en betekenis van alle kwaad en wreedheid pas prijsgegeven als de tijd is aangebroken waarop het begrepen kan worden. Een tijd waarin de wolf zomaar vredig naast het lam ligt, een tijd zonder kwaad.

Pittige kwesties op een zachte nazondagmiddag. En dat alles naar aanleiding van de waarneming die ik deed in de natuur: Die fiere Grauwe Klauwier op zijn uitkijkpost.

Een prikkelend mooie zangvogel met een poezelig fluweel-roze borst die diametraal staat tegenover die zeker niet onooglijke boevenkop van de vogel. Fraaie uitersten. En uitersten zijn het mensdier ook niet vreemd, zo blijkt maar weer.











26 mei 2024, Hedy 

maandag 27 mei 2024

Isaac Albeniz - Suite Española Nr. 1, Op. 47: Nr. 5, Asturias


Isaac Albeniz - Suite Española Nr. 1, Op. 47: Nr. 5, Asturias (Leyenda)
Guitar Milena Petkovic





Deze video kan alleen met link via youtube bekeken worden: 
https://www.youtube.com/watch?v=L8EPgkwDk5U

Wulfin Lieske guitar Cristina Haas flamenco dancer


donderdag 23 mei 2024

Pablo Casals - Song of the birds | Amsterdam Sinfonietta



Pablo Casals' emotional El cant dels Ocells, traditionally a Catalan song, has become a symbol of peace and freedom worldwide. 

Pablo Casals - El cant dels Ocells

Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson, director & violin Victor Julien-Laferrière, cello Bas Wielenga, video Guido Tichelman, audio Jantje Geldof, lighting This concert was recorded at the Muziekgebouw in Amsterdam.

Dorpsbloempjes


23 mei 2024, Hedy

Grasmus




20 mei 2024, Hedy 

Weesgegroet

 


Zo innemend als bij binnenkomst van het kapelletje de organist aan het oefenen is in RK-kerk. Geen dienst, kerkdeuren gesloten, maar het kappelletje van Maria ademt altijd een golf van gastvrijheid. Sereniteit in een dolgedraaide wereld. Ik kom er graag. De verbinding tussen hemel en aarde wordt kracht bijgezet. Het kaarsje brandt vandaag voor mijn oma en vader. Ze konden het samen goed vinden. 

Expressief, gastvrij, omarmend, zoals Maria.

23 mei 2024, Hedy 


zondag 19 mei 2024

The invincible summer inside of ourselves

“In the midst of winter, I found there was, within me, an invincible summer.

And that makes me happy. For it says that no matter how hard the world pushes against me, within me, there’s something stronger – something better, pushing right back.” 


Albert Camus


Groene Specht, European green woodpecker (Picus viridis), Hedy mei 2024

Gaspar Cassado - Suite for Violoncello Solo - Nancy Green


ComponistCassadó, Gaspar

ToonsoortD minor
Delen/Secties3 movements:
1. Preludio-fantasia. Andante
2. Sardana (danza). Allegro giusto
3. Intermezzo e danza finale. Lento ma non troppo - Allegro marcato



Hazelworm

19 mei 2024, Hedy 



Roomkleurige stipspanner


19 mei 2024, Hedy 

Er oren naar hebben...








 18 mei 2024, Hedy