Wandelen is vooral zo fijn omdat het de tijd lijkt uit te rekken en ons leeftempo lijkt te vertragen. Wel zo fijn in een maatschappij waarin alles steeds sneller lijkt te moeten gaan.
Wandelen in de natuur maakt ons geduldig en ruim:
Onderweg blijft de wereld je verrassen met nieuw leven. Leven dat nog niet gekend werd, leven dat nog niet gezien werd. De natuur als oneindig nieuwskanaal. De natuur als barmhartige relativist en wijze leermeester, die je laat weten dat je niets weet, maar blijft stimuleren.
Zo leerde ik vandaag voor het eerst over de kleine Ratelaar.
10 mei 2024, Hedy
Wikipedia Info over de Ratelaar:
Ratelaar (Rhinanthus) is een geslacht uit de bremraapfamilie (Orobanchaceae).
De planten hebben vierkantige stengels waaraan de bladeren steeds twee aan twee (tegenoverstaand) staan. De bladeren zijn lancetvormig tot eirond en de rand ervan is gezaagd. De bloemen zijn plat en geel. Ze bestaat uit twee lippen, waarvan de bovenste lip aan weerskanten een blauwe tand heeft. De kelk is rond en ook vrij plat. Het zaad is rond en bruin en heeft rondom een vliezige rand. Wanneer de plant is uitgebloeid maken de zaden binnen de verdroogde kelkbladen bij beweging een rammelend geluid. Dat heeft het plantengeslacht de naam ratelaar bezorgd.
Ratelaar is eenjarig en de zaden zijn maar kiemkrachtig tot het volgend voorjaar. Dat heeft als gevolg dat wanneer de planten, door bijvoorbeeld een verkeerd maaibeheer niet tot zaadzetten komen, de planten in één jaar uit een terrein kunnen zijn verdwenen.
Ratelaar is een halfparasiet. In de winter groeit de wortel al uit en gaat op zoek naar de wortels van andere planten zoals gras of klaver. De plant boort deze aan en haalt hier een gedeelte van zijn nutriënten. Zo heeft het in minder rijke omstandigheden een concurrentievoordeel op die andere planten, die het door toedoen van ratelaar weer moeilijker hebben. Dat de plant gras parasiteert heeft hem populair gemaakt bij natuur- en heemtuinbeheerders. Het dringt het gras nog wat verder terug, waardoor er meer plaats is voor andere bloemplanten. Zo worden bepaalde orchideeënsoorten opvallend vaak vergezeld door deze plant. Bovendien worden ratelaars vanwege hun bloei zelf ook gewaardeerd en kunnen ze, wanneer ze massaal voorkomen, een grasland geel kleuren. Ze worden ook door insecten als bijvoorbeeld hommels bezocht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten