maandag 29 juli 2024

Warm weerzien met Papilio machaon


Je kan haar niet over het hoofd zien in het veld. Opvallend door haar grote spanwijdte, vleugels in gepoederd zomer-geel, kenmerkende rode stippen en sierlijke vleugel-slippen. 

Altijd een feest als de Koninginnenpage zich laat zien. En als het weerzien onverwacht, uitgebreid en warm is, is het maken van een grand jeté développé op z'n plaats. Geen enkel licht gebrek aan aan knie- of heupgewricht houdt je nog tegen. Je landt zacht in het hart van de zomer. Wat een heerlijke dans.

Deze magnifieke page liet zich volgen en bewonderen in een paar verschillende poses in het veld. Gelet op de vorm en grootte van het achterlijf (abdomen) gaat het om een vrouwtje. Bij het mannetje is deze kleiner en loopt spitser toe. Ik meen de Koninginnenpage inmiddels aardig te kennen. Ze heeft niet heel veel geheimen meer voor me voor wat betreft haar voorkomen. Des te leuker is het dan als thuis op het scherm, een aantal details van de vlinder je opnieuw tot 'Ahhh' en 'Ohhh' laten stemmen.

De vlinder liet zich vanmiddag allereerst vliegend boven een veld vol Hazenpootjes zien. Daar landde ze en bleef relatief lang stilzitten. Wat direct opviel al kijkend door de lens, is de prachtige combinatie van het gepoederd geel van de vlindervleugels met het gepoederd roze van de bloempjes van de Hazenpootjes. Een feeërieke combinatie. 

Thuis op het scherm trokken de rode vlekken aan de achtervleugel - die zo kenmerkend zijn voor deze page - weer even de volle aandacht. Wat me voorheen nooit was opgevallen, sprong nu door de combinatie met de roze bloempjes in het oog. De rode vlek van de page lijkt omzoomd door hetzelfde poeder roze van de Hazenpootjes. Wat een speels toeval. Bij het inzoomen op het scherm van andere details vormden de blauwe accenten op de vleugels in mijn verbeelding intrigerende sterrengroepen in een donker heelal.

Mens en vlinder, alleen en verbonden in een kosmische dans.



 

Wikipedia geeft een interessante beschrijving van bouw en uiterlijk van deze heerlijke vlinder:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninginnenpage

Geen opmerkingen:

Een reactie posten