maandag 31 maart 2025

Night Lights

 

As a central figure in West Coast Jazz, Gerry Mulligan was active in deepening exchanges with trumpeter Chet Baker and others.

Returning to New York, Mulligan co-starred with Thelonious Monk in 1957. 「Mulligan Meets Monk」 In 1963, he released 「Night Lights」, which has a quiet style different from the progressive work that impressed with the baritone sax of the 1950s, and became his masterpiece. Recorded Sep 1963 baritone sax, piano Gerry Mulligan trumpet, fl.horn Art Farmer trmbone Bob Brookmeyer Guitar Jim Hall bass Bill Crow drums Dave Bailey 1. Prelude In E Minor 2. Festiv Minor 3. Tell Me When


zaterdag 29 maart 2025

Kneu



29 maart 2025, Hedy

Chopin - Piano Concerto No. 2 (Alexandre Kantorow, piano) | Netherlands Chamber Orchestra | Nikolić

 


Chopin - Piano Concerto No. 2 00:00 Maestoso 15:19 Larghetto 25:33 Allegro vivace Netherlands Chamber Orchestra Gordan Nikolić, violin / musical director Alexandre Kantorow, piano Concertgebouw, Amsterdam 12 October 2020


Appelvink op Tak bij Bosvennetje


29 maart 2025, Hedy



Drinkende Appelvinken bij Bosvennetje





29 maart 2025, Hedy 

Haas bij Bosvennetje


 


29 maart 2025, Hedy 

Verkeer bij het Bosvennetje






29 maart 2025, Hedy

Grashommel of Steenhommel ...

Vanmiddag tijdens de wandeling zag ik een paar verschillende soorten hommels langs het pad scharrelen. In elkaars nabijheid. Een van de soorten herkende ik als de Weidehommel. Ik zag ook een soort dat ik niet direct kon thuisbrengen en dacht aan de Steenhommel, maar vond de beharing op het achterlijf daarvoor iets te licht. 

Aan de hand van de helaas minder scherpe foto's die ik nam, heb ik thuis gezocht en kwam uit op de Grashommel. Deze soort staat op de Rode Lijst en is als kwetsbaar opgenomen. Omdat de hommel zich nabij en op de Hondsdraf bevond, sluit ik niet uit dat het daadwerkelijk de in ons land sterk in aantal afgenomen Grashommel betrof. 

Voedsel Grashommel

De belangrijkste voorkeursplanten zijn Gewone smeerwortel en Witte- en Rode klaver. In de lente wordt ook op Hondsdraf en Witte dovenetel gevlogen. In de zomer worden bloemen als Gewone rolklaver, Groot kaasjeskruid, Wondklaver, Ooievaarsbek, Vogelwikke en andere vlinderbloemen en lipbloemen bezocht. Mannetjes bezoeken vaak distels en Witte klaver.





Bron : Bijenstichting 


De Steenhommel (Bombus lapidarius)
De Steenhommel is één van de 29 Nederlandse soorten hommels. Maar liefst 19 van deze soorten staan op de rode lijst en zijn zeldzaam of verdwenen. De Steenhommel komt nog wel algemeen voor. Vooral in rivierengebied en stedelijk gebied. Het verspreidingsgebied in Europa is overal beneden de poolcirkel. Het vrouwtje is eenvoudig te herkennen. Zij is zwart behaard met een roodbruin achterlijfspunt. Mannetjes hebben de extra kenmerken: een geel gezicht en een gele kraag. Het vrouwtje Steenhommel (werkster of kleine koningin) kun je verwarren met een vrouwtje Grashommel. De Grashommel is een zeldzame soort die de afgelopen jaren voornamelijk gezien is in de kustprovincies en Zuid-Limburg. Een andere gelijkende soort is het vrouwtje Rode koekoekshommel (Bombus rupestris) die aangezien kan worden voor een koningin Steenhommel. Zij onderscheidt zich echter van de Steenhommel door de verdonkerde vleugels en grote vierkante kop. De Rode koekoekshommel is een zeldzame soort maar lijkt recent toe te nemen. Het vrouwtje parasiteert de nesten van de Steenhommel. Voor een goede vergelijking kun je de ‘Basisgids hommels’ van EIS (Kenniscentrum insecten en andere ongewervelden) downloaden of bestellen. De foto’s in deze gids zijn close-up zodat de specifieke kenmerken van de verschillende soorten goed te zien zijn. Een erg leuke en behulpzame gids als je hommels wilt leren herkennen. De wetenschappelijke naam Bombus lapidarius verwijst naar de Latijnse woorden lapis dat ‘steen’ betekent en lapidair dat staat voor ‘in steen gehouwen’. De lengte van de koningin is 20-22 millimeter, de werkster 12-16 millimeter en het mannetje 14-16 millimeter.

De Grashommel (Bombus ruderarius)
De Grashommel (Bombus ruderarius) is een van de meest zeldzame hommels. Alleen in Zeeland en Friesland wordt hij op enkele plaatsen in relatief grote aantallen gezien. In 2021 is een onderzoek gedaan door EIS (Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden) naar de voorkeuren van de Grashommel. In dat onderzoek is door middel van stuifmeelanalyse bekeken op welke bloemen de Grashommel zoal vliegt. Ook is de vraag gesteld welk leefgebied voor deze hommel geschikt is. Voor de stuifmeelanalyse werden werksterhommels gevangen waarna het stuifmeel van de achterpoten werd gehaald. De pollen werden vervolgens microscopisch onderzocht. Omdat pollen van verschillende bloemen allemaal verschillende uiterlijke kenmerken hebben, was het mogelijk te achterhalen welke bloemen de werksters hadden bezocht. Er werd vooral stuifmeel van Gewone smeerwortel, Witte-  en Rode klaver gevonden. Deze informatie is van belang omdat bijenlarven vaak een bepaalde verhouding van voedingsstoffen nodig hebben die alleen bij de voorkeursplanten te vinden is.* Tijdens het onderzoek werden de Grashommels vooral in bermen gevonden terwijl in de literatuur open en bloemrijke terreinen als leefgebied genoemd staan. Uit de veldonderzoeken bleek dat in de bermen voorkeursbloemen stonden die daarbuiten ontbraken. Op de meeste kleigronden vind je tegenwoordig monoculturen van Engels raaigras wat de Grashommel verdringt naar bermen, slootranden en dijken.

Vuurkleur

29 maart 2025, Hedy 

Renovatie Herenhuis - De Voortgang

 













29 maart 2025, Hedy 

Koperwiek

 

29 maart 2025, Hedy 

Dusty Springfield - Windmills Of Your Mind

 


Round Like a circle in a spiral Like a wheel within a wheel Never ending nor beginning On an ever-spinning wheel Like a snowball down a mountain Or a carnival balloon Like a carousel that's turning Running rings around the moon Like a clock whose hands are sweeping Past the minutes of its face And the world is like an apple Whirling silently in space Like the circles that you find In the windmills of your mind Like a tunnel that you follow To a tunnel of its own Down a hollow to a cavern Where the sun has never shone Like a door that keeps revolving And a half-forgotten dream Or the ripples from the pebble Someone tosses in a stream Like a clock whose hands are sweeping Past the minutes of its face And the world is like an apple Whirling silently in space Like the circles that you find In the windmills of your mind Keys that jingle in your pocket Words that jangle in your head Why did summer go so quickly Was it something that you said Lovers walk along the shore Leaving footprints in the sand Is the sound of distant drumming Just the fingers of your hand Pictures hanging in a hallway And the fragments of a song Half-remembered names and faces But to whom do they belong ? When you knew that it was over You were suddenly aware That the autumn leaves were turning To the color of her hair

Putter


29 maart 2025, Hedy 

Sleedoorn

 

29 maart 2025, Hedy 

Groot hoefblad

29 maart 2025, Hedy 

Bron: nature today.com

Groot hoefblad invasief?

Die grote bladeren nemen veel licht weg. Groot hoefblad breidt zich hoofdzakelijk vegetatief uit door middel van ondergrondse uitlopers en vormt grote aaneengesloten vegetaties. Vooral op vochtige, voedselrijke, licht beschaduwde plekken, zoals op de aanspoelselgordels langs beken, de benedenrivieren en de Randmeren, komen massavegetaties voor met bladen tot wel een meter in doorsnee. Daarnaast groeit Groot hoefblad langs vijvers, sloten en kanalen, al dan niet tussen de stenen beschoeiing. Je vindt Groot hoefblad ook in natte bossen en langs spoorbermen.

Het dichte wortelstelsel onttrekt veel vocht en voedingsstoffen uit de bodem, zodat maar weinig andere planten het in zo’n massavegetatie uithouden. Af en toe slagen soorten als Rietgras, Grote brandnetel, Zevenblad en Hondsdraf erin een plekje te verwerven. Niet geheel toevallig zijn dit plantensoorten die iets beter tegen schaduw kunnen en ook beschikken over wortelstokken of uitlopers die beter in staat zijn voedingsstoffen uit de grond te halen dan plantensoorten zonder uitgebreid wortelstelsel. Hiermee zou je kunnen zeggen dat Groot hoefblad lokaal invasief kan zijn.

In Noord-Europa is Groot hoefblad niet oorspronkelijk inheems. De plant is hier in de Middeleeuwen ingevoerd als geneeskrachtige plant. De gekneusde bladeren werden toegepast op pestbuilen en wonden. In onder andere Denemarken, Noorwegen, Finland en Letland wordt de soort nu als een invasieve exoot beschouwd. De plant verdringt de oorspronkelijke vegetatie en in herfst en winter, als de plant bovengronds afgestorven is, blijft er kale grond achter. Bij hevige regenval en hoge afvoeren worden de oevers van stromende wateren dan gevoeliger voor erosie. In Noorwegen en Finland wordt behalve Groot hoefblad ook zijn Aziatische verwant Japans hoefblad (Petasites japonicus), als een invasieve exoot gezien. De negatieve effecten zijn vergelijkbaar met die van de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) 

Spot de eerste insecten van het jaar

Niet alleen voor mensen kondigt Groot hoefblad de lente aan, met de start van de bloeitijd weten ook Citroenvlinder en de eerste hommels en zweefvliegen dat het tijd is om te ontwaken. Zij bezoeken de bloemen van Groot hoefblad om zich te voeden met de nectar. Hierbij verslepen zij stuifmeel van de ene naar de andere plant. De rol van insecten bij de voortplanting van Groot hoefblad lijkt beperkt; populaties van mannelijke en vrouwelijke planten liggen vaak te ver uit elkaar. Daarnaast produceren de vrouwelijke bloemen geen nectar. Om toch insecten te lokken naar de vrouwelijke planten heeft ieder bloemhoofdje één tot drie mannelijke lokbloemen. Deze pseudo-mannelijke lokkers produceren geen stuifmeel, maar wel nectar. In de praktijk komt vegetatieve voortplanting door middel van afdrijvende wortelstokken veel vaker voor. Maar dat mag de voorjaarspret van de eerste insecten niet drukken.

donderdag 27 maart 2025

Mysteriedier in het Zonnetje

De fontein van vogel-romatiek in eigen tuin kent dit voorjaar letterlijk geen grenzen. 

Gisteravond in de schemer liet het duo zich al even zien. Maar als de zon in de middag heerlijk schijnt, is sprake van een explosie van kleur en liefde op grote hoogte. Het dorpspaar heeft zich klaarblijkelijk ergens uit de matrix van gaas bevrijd. 

Ik weet hoegenaamd niets van Pauwen, behalve dat ze garant staan voor kleur en schoonheid. En het is deze schoonheid die bij mij de gedachte oproept dat het opnieuw onderzoeken van validiteit van Darwin's wetten misschien nog eens tot verrassende uitkomsten kan leiden. 

Dit tweetal mag in ieder geval tot de survivals en fittest worden gerekend. Zelfs de landing op het hoge dak verliep moeiteloos. Van mij mogen zij nog wel even blijven.




























27 maart 2025, Hedy