woensdag 18 oktober 2023

Boterkoek van Cees Holtkamp


Ben al een tijd fan van legendarische banketbakker, opa Cees Holtkamp. Zijn video's met kleindochter Stella kijken zo heerlijk weg. De uitwerking van zijn getoonde vakmanschap op mij is hypnotiserend. Zwevend maak je even later in je eigen keuken zijn recepten. Stella is inmiddels een mooie, jonge vrouw geworden. Opa Cees is jong gebleven (81). En zijn recepten stellen nooit teleur. Ik zocht naar de boterkoek naturel. Cees kiest in deze video voor de botergemberkoek. Een recept dat hij in loondienst bij een Joodse bakker aan de Van Baerlestraat in A'dam onder de knie kreeg en later meenam voor zijn eigen onderneming. Ik verbaasde me een beetje over het ontbreken van citroenrasp en een klein weinig ei door het deeg. Maar Cees zal het toch wel beter weten. Ik zoek nog even verder naar een recept 'boterkoek naturel' van Cees. Zoals Cees smakelijk zegt: Troostfood, zoals een goede pan kippensoep. 

Gevonden!

 https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/post/boterkoek-een-recept-van-cees-holtkamp




Boterkoek een recept van Cees Holtkamp

Benodigdheden Voor een springvorm van 24 cm:

  1. 300 gram boter

  2. 100 gram kristalsuiker

  3. 100 gram witte basterdsuiker

  4. Snufje zout

  5. 300 gram bloem

  6. Los geklopt ei om de boterkoek te bestrijken

    1. Meng de boter, de 2 soorten suiker, en het zout door elkaar. Kneed hierna de bloem er doorheen totdat het stevig aanvoelt. Maak een samenhangende bal en verpak deze in de plastic folie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

    2. Druk het deeg in de springvorm. Ik gebruikte een springvorm van 24 cm. Bij een ronde vorm moet je taartstukken snijden, bij een vierkante vorm snij je blokjes.

    3. Bestrijk het deeg met het ei en laat het deeg nog een half uur rusten. In het boek staat niet of dat in de koelkast is, maar dat heb ik wel gedaan.

    4. Verwarm op tijd de oven voor op 180 graden bij een hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

    5. Bestrijk het deeg nogmaals met het ei en trek nu ruitjes met een vork. Ik gebruikte een taartvorkje omdat de drie tandjes een leuk effect geven.

    6. De koek mag niet uitlopen. Is je vorm te groot, bouw dan een muurtje van bakpapier.

    7. Bak de boterkoek in 20 minuten tot de boterkoek goudbruin is. Zorg ervoor dat de koek niet te donker wordt. Iedere oven is anders, kijk na ongeveer 17 minuten in de oven hoe je boterkoek eruit ziet!

    8. Laat de boterkoek in de vorm zitten tot hij afgekoeld is, anders breekt de koek.

      Hoe weet je of je boterkoek gaar is?

      De bovenkant is prachtig goudbruin. De koek zelf zal zacht zijn omdat al de boter is gesmolten. De koek zal dus heel zacht zijn. Laat de koek ook goed afkoelen in de vorm en snij hem pas aan als hij goed stevig is geworden.


      Boterkoek bewaren en invriezen

      Goed verpakt blijft boterkoek een kleine week goed in de koelkast. Maar vers is natuurlijk het lekkerst. Wil je de koek voor later bewaren? Boterkoek kun je tot 3 maanden bewaren in de diepvries.


      Boterkoek een recept van Cees Holtkamp, een boterkoek romig met zo’n lekker korstje. Is er iets lekkerders als verse boterkoek?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten