zondag 8 oktober 2023

Keep on going !

Het lijkt in het natuurgebied waar ik regelmatig en graag kom steeds drukker te worden. Vooral in de weekenden is het een komen en gaan van wandelende ouders met kinderen, toeristen, arbeidsimmigranten die ontspanning zoeken, (loslopende) honden die baasjes uitlaten of andersom, ruiters met hun paarden in stap of draf en mountainbikers met groot gebrek aan omgevingssensibiliteit die parcours uitdagingen zoeken. Je bent je leven niet veilig. Je zou er misantroop van worden.

Waar vijf jaar geleden door mij nog met regelmaat werd afgevraagd hoe het toch mogelijk was dat mensen dit fijne stuk natuur niet kenden, lijkt nu iedereen gecharmeerd van de met bomen omzoomde velden en dichtbegroeide stukken bos met rust- en waterplekken voor dieren. Tot mijn spijt, zal ik bekennen, want ik houd nou eenmaal van rust en diepe stilte. En daar waar de mens in getale komt, is het gedaan met rust en stilte. 

Veel tijd was er vandaag niet over voor een wandeling in de natuur. Reden om tegen beter weten in voor de  kortere zondagmiddag-wandeling dan toch maar de door en door bekende route te pakken. 

Zoals verwacht, de stilte bleek ver te zoeken. Vind nog maar eens plekken met oorverdovende stilte of op zijn minst met beperkt geluidsoverlast in ons kleine land. De heksenketel kon vandaag niet alleen ten laste worden gelegd van mens en toebehoren. 

Al op het hoofdpad werd duidelijk dat zich kleinere en grotere kolonies Sijzen, Putters en Vinken ophielden in de toppen van bomen en dichte lagere begroeiingen. Immigranten. Vele soorten met een eigen hoorbaar zangtalent. Dat maakte veel goed. Een fluitende vogel is niet altijd blij, maar vandaag leken alle ademhalende levensvormen in het bos de zachte herfstdag te vieren. De diverse soorten uiterst tolerant ten opzichte van elkaar, dat ook. Ze genoten zelfs samen in het nog behaaglijke water. Badder-pret. Ook de Keep was er weer bij! Hij viert waarschijnlijk met zijn soortgenoten de met succes afgelegde overtocht naar Nederland.  Overwinteren! Zo wordt het aanstaande koudere seizoen vanzelf weer leuk in het te drukke natuurgebied. 














Geen opmerkingen:

Een reactie posten