zaterdag 14 oktober 2023

Meneer de Raaf (Crox de Raaf)


 14 oktober 2023, Hedy


Crox de Raaf (beter bekend als Meneer de Raaf) is de gentleman van het Bos en de grootste opponent van Juffrouw Ooievaar, die bang is voor zijn sarcastische opmerkingen. Bij de rest van de dieren is hij geliefd vanwege zijn ironische down to earth-opmerkingen. Hij speelt dan ook een onontbeerlijke rol in tal van discussies.

Ieder jaar, wanneer Meneer de Uil naar het Jaarlijkse Congres moest, trad Crox op als vervanger bij het voorlezen uit De Fabeltjeskrant. De anders niet op zijn mondje gevallen Crox bleek in deze gevallen toch sporen van podiumvrees te hebben en kon het voorlezen niet zonder stotteren van de zenuwen. 

En dit is geen Fabeltjeskrant verhaal: 

Ook de Raaf staat in Nederland inmiddels op de Rode Lijst. En het zal je niet verbazen, maar ook hier is de invasieve soort - de mens - weer de spelbreker in het leefgebied van een andersoortig aardbewoner (recreatiedruk / mountainbikeroutes in bossen). 

"Terrein beherende organisaties kunnen de raaf helpen door dode grazers te laten liggen en te zorgen voor rustige broedplekken in een ouder bos. Overigens bleek op de Veluwe dat geconcentreerd storten van kadavers kan leiden tot afnemende broedprestaties (door concurrentie tussen broedparen en groepen niet-broedende raven, die zulke voedselbronnen monopoliseren). Verspreid storten of laten liggen is dus beter. Een mogelijk knelpunt in sommige gebieden is toenemende recreatiedruk in combinatie met verdere ontsluiting van bosgebieden (onder meer mountainbikeroutes in bossen)."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten