zondag 10 maart 2024

Bach Matthäus Passion

The Bach Orchestra of the Netherlands bestaat uit musici die gespecialiseerd zijn in de uitvoeringspraktijk van barokmuziek. De gedreven musici bespelen authentieke instrumenten uit de tijd van Johann Sebastian Bach wat resulteert in een specifieke klankkleur van het barokorkest. De stemming van het orkest is hierbij een halve toon lager als bij een modern orkest: A=415Hz in plaats van A=440Hz.

De musici zijn voortdurend op zoek naar de ultieme interpretaties van beroemde composities. De traditionele uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion zijn uitgegroeid tot de meest bezochte in Nederland met jaarlijks 30.000 bezoekers.

Authentieke instrumenten

Tijdens de uitvoeringen wordt er, net zoals Bach deed, gebruik gemaakt van een barokorkest. De strijkinstrumenten zijn authentiek uit de baroktijd of kopieën van instrumenten uit deze periode van de muziekgeschiedenis. Ten opzichte van moderne instrumenten wijken ze af in stemming. Het totale orkest is een halve toon lager gestemd dan een modern orkest (A=415Hz). Tevens zorgt de gebruikmaking van darmsnaren voor een aparte klankkleur die als helder en mild kan worden gekenmerkt.

Darmsnaren zijn zeer gevoelig voor temperatuurwisselingen en hoge vochtigheidsgraad. Het stemmen van een barokorkest neemt daarom behoorlijk wat tijd in beslag.

Bach maakt in de Matthäus Passion gebruik van drie verschillende hobo’s: de barokhobo, Hobo d’amore en Hobo da Caccia. U hoort bijvoorbeeld in de tenor aria “Ich will bei meinem Jesum wachen” de lieflijke en milde klank van de Hobo d’amore. In de sopraan aria “Aus Liebe” hoort u de nasale klank van de Hobo’s da Caccia. In de beroemde bas aria “Komm, süsses Kreuz” wordt de instrumentale solo partij vertolkt door de Viola da Gamba.

https://www.matthauspassion.com/the-bach-choir--orchestra-of-the-netherlands

Geen opmerkingen:

Een reactie posten