Zaterdagmiddag, normaliter een middag om in vrijheid in te vullen. En toch blijkt het nog een uitdaging plek te vinden voor een silly walk tussen de dagelijkse beslommeringen en buien. Die weten van geen ophouden. Voordat een nat pak gehaald wordt, nog een uur te gaan.
Het weerbeeld doet geen goed aan gewenste sightseeings en het toch al korte leven van de vlinder. Het landschap als uitdovende vlam. Ons hart is als een zon, een nooit aflatende stralingsbron, maar regelmatig in wolken gehuld.
Bont zandoogje, dit keer dichterbij dan ooit. Best een fraai vliegertje met een zachte streling van zon.
Brem? Eerder in het jaar nog in lange, gele voorjaarsmantel gekleed.
Ik las, zijn waardplanten zijn: Allerlei grassoorten, zoals kweek en witbol.
Drie overlappende generaties
Ik las, zijn waardplanten zijn: Vuilboom of sprokkelhout en wegedoorn.
Een lange generatie.
Ah, daar is ie nog, mijn Kleine parelmoervlinder. Niet groezelig, maar nog zo volledig in tact. Een hartstochtelijke verschijning.
Ik las, zijn waardplanten zijn: Viooltjes, diverse soorten
Ik las, zijn waardplanten zijn: Diverse grassoorten
Een generatie
De plant komt algemeen voor op zandgrond, onder meer op ruderale plaatsen (ruigten, puinhopen), duinen en in wegbermen. De soort wordt in de wegbermen wel ingezaaid tegelijk met andere soorten.
Doordat de bloem door middel van de onderlip is afgesloten, kan de bestuiving alleen gedaan worden door krachtige insecten zoals hommels of bijen. Omdat de nectar zich achter in het lange spoor bevindt, blijven hierdoor vooral langtongige hommels over. Vroeger speelde de plant een belangrijke rol in de geneeskunde. (Wiki)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten