vrijdag 9 juni 2023

Grote bonte specht ♀

Het was het aanhoudend gepiep van de jongen in het nest dat de volle aandacht trok. Geduld, stilstaan en blijven observeren geven je dan het zicht op het aan- en afvliegen van een van de ouders. Zij zijn bijzonder alert, omdat ze de plek van hun juvenielen niet prijs willen geven.

In dit geval bleek het vrouwtje vol ingeroosterd. Het mannetje was tijdens verschillende observaties in een zelfde week in geen velden of wegen meer te bekennen. Had hij het voor gezien gehouden voor wat betreft het gezinsleven in deze laatste nestfase, of trof hem een ongelukkig lot?

De jongen verkeerden duidelijk in afwachting van het grote moment: Uitvliegen. Events waar je als amateur vogelaar zelden of nooit bij bent. Meestal gebeurt dat wonder in de stille, vroege ochtenduren. 

Dan maar genoegen nemen met de momenten waarop moeder-lief haar jongen nog enkele keren komt voeren. En als je dan in de avond weer een bezoek brengt aan het nest en het blijkt stil, overvalt je toch een beetje het lege-nest-syndroom. 













Geen opmerkingen:

Een reactie posten