woensdag 28 juni 2023

Nüshu

"Strijden voor een eeuwenoud geheimschrift en eigen vrijheid ..."

Wat een moed en veerkracht tonen deze vrouwen. Een aangrijpende documentaire. Met bewondering uitgekeken. Mijn fascinatie voor kalligrafie werd daarbij ook opnieuw aangeraakt.


Close Up

Gisteren Avro Tros 22:39 - Seizoen 175 Afl. 37 - Hidden Letters - Vrouwen en vrijheid in China

In China bestaat al eeuwenlang een geheimschrift, het zogenaamde Nüshu, waarin vrouwen elkaar brieven schrijven om elkaar op te beuren en te steunen in een dagelijks leven vol onderdrukking. 

Link: https://www.npostart.nl/close-up/27-06-2023/AT_300012723

Wiki:

Nüshu is een syllabisch schrift dat in de provincie Hunan in China werd gebruikt door vrouwen. Vrouwen werden niet geacht te leren schrijven en ontwikkelden daarom hun eigen schrift, dat ze in het geheim aan elkaar leerden en dat dus alleen door vrouwen werd gebruikt.

Anders dan het gewone Chinese schrift waarbij elk karakter een woord of een deel van een woord is, was het vrouwenschrift fonetisch.

Er zijn nog maar ene paar manuscripten in het vrouwenschrift over en de laatste vrouw die het schrift kende, Yang Hyanyi, overleed op 20 september 2004.

Hoewel er niemenad bestaat die het schrift nog kan schrijven, zijn er onderzoekers geweest die een soort woordenboek hebben kunnen samenstellen, dat uit 1800 karakters bestaat. 

Voor meer informatie:

https://en.unesco.org/courier/2018-1/nushu-tears-sunshine


Geen opmerkingen:

Een reactie posten