In de tuin zie ik 'm nooit, de Zwarte mees. In tegenstelling tot zijn bijna gelijke, de Koolmees. Die toont zich dagelijks, in groten getale, waarmee je 'm al snel voor lief neemt. Ten onrechte natuurlijk, want een goed gevoede, en in strakke kleuren gestoken Koolmees blijft het bekijken waard. Toch is het leuk als tijdens de wandeling in de natuur op 't nippertje van het lopende jaar, het oog valt op het soort dat zich minder makkelijk laat zien.
De Zwarte Mees, de kleine onopvallende mees houdt zich vaak hoog in naaldbomen op. Je herkent 'm aan zijn zwarte kop met witte 'wangvlek' en witte 'nekvlek en zijn meer grauwe onderdelen. Deze zijn niet geel, zoals bij pimpel en koolmees. De zwarte mees heeft een grijze rug en fijne dunne, witte vleugelstreepjes.
Zaterdag 30 december 2023, Hedy
En dan nog even de volgende weetjes over de meer 'anonieme' Zwarte mees (bron natuurpunt.be) :
Wat eet de zwarte mees?
De zwarte mees eet in het broedseizoen vooral insecten, spinnen, larven en rupsen. In het najaar en de winter staan vooral zaden op het menu (met een sterke voorkeur voor de zaden van fijnspar).
Waar leeft de zwarte mees?
- De zwarte mees broedt voornamelijk in naaldbossen, vaak met enkele hoge sparren. Tijdens najaarse invasies kan je de soort zowat overal aantreffen (stadsparken, tuinen, villawijken).
Hoe plant de zwarte mees zich voort?
De zwarte mees broedt in boomholtes. Bij gebrek aan geschikte holtes maakt ze haar nest ook in grondholen (tussen boomwortels, onder stenen, in oude muizenholletjes). In tegenstelling tot andere mezensoorten, gebruikt de zwarte mees meestal maar één enkele mossoort voor de nestbouw. Het vrouwtje bouwt het nest alleen en broedt ook de 8 à 9 eieren alleen uit.
Hoe krijg je de zwarte mees te zien?
De zwarte mees is vooral een onopvallende mees die zich doorgaans hoog in naaldbomen ophoudt. De soort verraadt haar aanwezigheid vaak door haar zang. Zwarte mezen zingen meestal vanaf de hoogste boom in hun territorium, wat het net iets makkelijker maakt om ze te spotten. In de winter kan je zwarte mezen ook op de voederplaats aantreffen, al is de soort er veel minder talrijk dan de pimpel- en de koolmees.
Weetjes over de zwarte mees
- Zwarte mezen hebben een klein kuifje op het achterhoofd. Vooral wanneer ze opgewonden zijn, kunnen ze dit kuifje opzetten.
- Zwarte mezen houden er aantal intrigerende voedselgewoontes op na. Zo hebben ze, net als kool- en pimpelmezen, geleerd om de dunne folie van de karnemelkflessen te doorprikken en zich te goed te doen aan de room. In Noord-Europa kunnen zwarte mezen pas aan de zaden in de fijnsparkegels vanaf oktober, wanneer de kegels open gaan, bij droog en zonnig weer. Om toch al eerder aan deze favoriete hap te geraken, volgen ze eekhoorns naar de plekken waar die de sparrenkegels met hun sterke tanden openbreken om daar een zaadje te kunnen meepikken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten