Wetenschappers: bewustzijn eerder regel dan uitzondering in het dierenrijk
Niet alleen mensen en mensapen, maar ook dolfijnen, olifanten, vogels, octopussen en zelfs bijen: al deze dieren beschikken over bewustzijn. Dat stelt een groep dierwetenschappers, hersenwetenschappers en filosofen in een verklaring die ze afgelopen weekend wereldkundig hebben gemaakt.
Er is "sterke wetenschappelijke ondersteuning" voor bewustzijn bij zoogdieren en vogels, schrijven ze, en "op zijn minst de realistische mogelijkheid" van bewuste ervaring bij alle gewervelde dieren (reptielen, amfibieën en vissen) en ongewervelde dieren, waaronder in ieder geval inktvissen, kreeftachtigen en insecten. De wetenschappers benadrukken dat de aanwezigheid van bewustzijn in dieren niet los kan worden gezien van hoe we met ze omgaan.
De verklaring richt zich op de meest eenvoudige vorm van bewustzijn, ook wel fenomenaal bewustzijn genoemd. Dat is het soort bewustzijn dat het mogelijk maakt dat het "als iets voelt" om te bestaan. Zelfs als een dier sterk verschilt van de mens kan het als iets voelen om dat dier te zijn, ook al beschikt dat dier niet over taal of zelfbewustzijn.
Pijn en plezier
"Er komen steeds meer aanwijzingen dat veel diersoorten over bewustzijn beschikken", beaamt hoogleraar dierwelzijn Bas Rodenburg van de Universiteit Utrecht, zelf niet betrokken bij de verklaring. "Daar kun je uit opmaken dat de kans groter is dat deze dieren pijn en plezier kunnen ervaren"
Ook filosoof Annabelle Dufourcq van Wageningen University benadrukt de ethische implicaties: "Het wetenschappelijke pleidooi voor het erkennen van het bewustzijn van dieren wordt steeds prominenter. Het idee van dierbewustzijn gaat samen met een gevoel van empathie voor ze. Het heeft iets ondraaglijks dat miljarden dieren lijden, soms door onze acties."
Lees verder ....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten