dinsdag 25 juli 2023

De Keizersmantel herovert Nederland / De Vlinderstichting

De keizersmantel herovert Nederland

donderdag 20 juli 2023

Nog niet eens zo heel lang geleden stond de keizersmantel te boek als verdwenen uit Nederland. Heel af en toe werd er een zwerver gezien, maar vestiging bleef uit. Inmiddels is deze grote forse parelmoervlinder op veel plekken op de zandgronden aanwezig. De maand juli is de toptijd voor deze vlinder, dus als je hem wilt zien moet je nu op pad gaan.

Man keizersmantel met de opvallende zwarte geurstrepen.Man keizersmantel met de opvallende zwarte geurstrepen.

Om de keizersmantel te zien, kan je op pad gaan: de paden op, de lanen in. Maar gewoon lekker in je bloemrijke tuin gaan zitten kan evengoed, of misschien zelfs nog wel beter, werken. De keizersmantel is eigenlijk een bosvlinder, maar de soort mijdt dichte bossen. De vlinders hebben een hele grote nectarbehoefte en daarvoor vinden ze in veel bossen niet genoeg bloeiende planten. Omdat het hele mobiele vlinders zijn, kunnen ze daarom gemakkelijk uitwijken naar tuinen.

Hij is terug!

De keizersmantel is een grote en opvallende vlinder, die in de vorige eeuw verdween uit ons land. Af en toe kwamen er nog wel zwervers binnen en op sommige plekken zelfs een aantal malen binnen een paar jaar. Incidenteel zullen ze zich hier ook wel hebben voortgeplant. Inmiddels weten we dat er op tientallen plekken in ons land sprake is van jaarlijks voortplantende keizersmantels. Hij is echt terug!

Lees Verder :

 De Vlinderstichting - De Keizersmantel is terug !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten