zondag 23 juli 2023

Vlinders kijken buiten de ommuurde tuin, Deel 1


Landkaartje 'Zomerversie'

Donderdagavond bedacht ik een ontspannend programma voor de vrijdagochtend. Nu eens niet wachten met de gebruikelijke weekend-boswandeling tot in de namiddag of vroege avond, maar na het ontbijt de en de koffie, de schoenen aan en op pad. 

Richting het eigen bos, op zoek naar de vlinders aan de gouden randen. Dat was het plan. Daar was het nooit eerder van gekomen, allereerst door het gebrek aan tijd die verdeeld moet worden over verschillende interesses en taken en ook door de interesse die bestaat voor vogels en groot wild. En die vind je nou eenmaal beter in de dicht begroeide bospercelen. 

Een aanjager van de wens tot vlinderjacht in het wild aan de randen, was de verschijning van de Kleine Parelmoervlinder in eigen tuin, afgelopen week. Niet bepaald de plek waar je deze typische grote afstand zwerver uit het duingebied zou verwachten. Ik was dan ook aangenaam verrast door zijn komst. Waar zou hij meer passen en beter op z'n plek zijn in de nabije omgeving dan in eigen tuin? Langs de glooiende akkers en bosranden misschien. Go team go! Zonder hond dit keer, want voor spotten is rust en geduld onontbeerlijk. Helemaal als het om kleinere levenssoorten gaat.

Vrijwel direct, na de kick-off van de tocht was daar het Landkaartje. De tweede en derde generaties van deze vlinder verschillen sterk in kleuren en tekening (bovenkant vleugels) van de eerste generatie. Zo sterk dat je zou kunnen denken dat het om twee verschillende vlindersoorten gaat. De generatie die ik spotte betrof de zomer-versie (tweede generatie). De vleugels bijna zwart, versierd met witte vlekken. Typerend voor álle drie generaties is het landkaartachtige patroon op de onderkant van de vleugels. Gevolg van het aderstelsel van de vlinder. De waardplant van de vlinder is de Grote brandnetel. In voldoende mate aan te treffen in het bos en de randen. 

Het vastleggen van de soort op beeld geeft me thuis gelukkig de gelegenheid in alle rust en met zekerheid de juiste naam bij de vlinder te vinden op detailkenmerken. Bij het Landkaartje is dat bewijs op beeld voor mij welkom en tevens noodzakelijk, omdat deze vlinder makkelijk verwisseld kan worden met de Kleine IJsvogelvlinder die wat mij betreft sprekend op hem lijkt. Met het blote ongeoefende oog niet direct in de vlucht te bepalen.


Landkaartje Zomerversie (bovenkant vleugels)

Een mooi begin van de vlinderjacht buiten de ommuurde tuin. Met een aangeboden landkaartje in de hand. Wat volgt? Deel 2

21 juli 2023 Ochtend, Hedy 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten